По думите им това присъствие има дестабилизиращо въздействие.

Председателите на парламентите на Молдова, Украйна и Грузия казаха в съвместно изявление в края на еднодневна конференция по сигурността в Кишинев, че са "дълбоко разтревожени от руските войски" в Молдова и "руската окупация и други форми на военна намеса" в части на Грузия и Украйна, , предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Те изразиха недоволство от "съгласуваната чуждестранна подкрепа за сепаратистки движения" и провежданите в социалните медии "операции", целящи да дискредитират техните проевропейски правителства. Те противодействат на хибридни атаки, и призоваха Европейският съюз и САЩ да ги подкрепят.

Русия има 1000 военнослужещи и 500 миротворци в Приднестровието - проруски отцепнически район в източната част на Молдова.

Русия и Грузия водиха кратка война през 2008 г., довела до обявяването на независимост на Южна Осетия и Абхазия - два отцепнически грузински района, които оттогава получават финансова и военна подкрепа от Москва.

Украйна е в конфликт с подкрепяни от Русия сепаратисти на изток, при който от април 2014 г. са загинали над 10 000 души.

Молдова, Украйна и Грузия подписаха споразумения за асоцииране с ЕС през 2014 г., остро критикувани от Русия.

Днес те потвърдиха ангажимента си към ЕС, определяйки го като "най-ефективния инструмент за гарантиране на благоденствие, сигурност и стабилно и демократично развитие в дългосрочен план за нашите страни".