Освен това две от големите международни организации за авиационна сигурност са изпратили в петък и събота предупреждения за гражданските полети над Иран, Ирак и Сирия - едни от най-натоварените места за полети между Европа и Азия, предаде Дневник.

Москва съобщи, че изстреляните 26 ракети са поразили целите си в Северна и Западна Сирия, но министърът на отбраната на САЩ  Картър заяви, че американците имат данни, че 4 от ракетите не са достигнали мишените и са паднали в Иран.

Русия отхвърли тези твърдения. Международната организация за гражданска авиация (ICAO), една от структурите на ООН, съобщи в петък, че е била информирана от някои превозвачи, че веднага след нощната руска стрелба техните самолети са променили маршрутите си.

В събота "Евроконтрол" (Eurocontrol) - европейската агенция за контрол на въздушното движение, съобщи, че не регистрира значително преминаване в района към алтернативни трасета.

Ден по-рано Европейската агенция за авиационна сигурност (EASA) разпространи специален бюлетин към авиокомпаниите, в който описва, че руските крилати ракети са минали през небето на Иран и Ирак по-ниско от височината, на която обикновено се движат търговските транспортни самолети. Бюлетините обикновено са свързани с потенциална заплаха за търговските полети, но агенцията не отправи конкретни препоръки.

"Евроконтрол" допълва, че следи ситуацията чрез телеконферентни връзки с авиокомпаниите и службите за контрол на трафика. Някои превозвачи са пренасочили самолетите си през Саудитска Арабия и Египет.

САЩ твърдят, че руснаците не са им казали в аванс за предстоящата атака, а от ICAO обръщат внимание, че регистрират полети на ракети без нормалната въздухоплавателна информация в иранското небе.

В съобщението на ICAO се препоръчва на авиокомпаниите, ако в бъдеще се придържат към алтернативни трасета, да имат предвид, че това може да се отрази върху цялостния капацитет на системата за управление на полети.

Още не е ясно с какъв точно тип ракети е стреляла Русия. В официалните съобщения се говори за системата "Калибър", но тя обхваща оръжие с широк спектър - от балистични до крилати ракети и обсег от 200 до 1500 км. Руснаците твърдят, че са използвали крилати ракети, т.е. система, което не се издига на височината на гражданските полети.

В края на август западни издания съобщиха за ракетата, известна в НАТО като SSN-30A, която е от серията "Калибър", но може да носи и ядрена бойна глава.  Ако бъде разположена в Черно море, в Калининград или по-новите подводници от клас "Ясен", може да покрива цяла Европа.

Коментира се доколко тази ракета се вписва в международните договори за контрол над въоръженията и не повтаря ли ефекта от съветските SS-20, заради които в началото на 80-те години в Европа бяха разположени американски "Пършинг" и избухна една от най-острите кризи между Запада и Москва.

Вчера военни експерти от САЩ и Русия проведоха втори кръг на консултации за предотвратяване на инциденти между самолети на двете страни в хода на операциите срещу ИД в Сирия.

Според говорителя на Пентагона Питър Кук, видео разговорите са продължили около час и половина.

"Хюман райтс уоч" : В Сирия се използват касетъчни боеприпаси

"Хюман райтс уоч" обвини Русия, че откакто се намеси пряко в сирийската война, използва или доставя на сирийската армия нов вид касетъчни боеприпаси, по-ефикасни от досегашните.

Според правозащитната организация, базирана в Ню Йорк, оръжия от този нов тип са били използвани при въздушна атака на 4 октомври близо до бунтовническото селище Кафар Халаб югозападно от Алепо в Северна Сирия.

Сдружението обаче "не успяло да установи кой от сирийската армия или от руснаците носи отговорност за нападението".