Това предаде Франс прес, като се позова на комюнике на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), съобщи БТА.
Задържаните военни са разпитани в рамките на криминално разследване.

Парашутистите са зачислени в 331-и полк на 98-а въздушно-десантна дивизия на руските въоръжени сили, базирана в Централна Русия, твърди СБУ.
Те били задържани близо до украинското село Дзеркале, на около 50 км югоизточно от град Донецк, бастиона на проруските бунтовници в Украйна.
В тях са открити идентификационни документи и оръжия.
Не се казва кога са били заловени руснаците, но се съобщава, че им е било заповядано да влязат в Украйна в неделя.

Руските военнослужещи, пленени от украинските военни, са пресекли границата погрешка и не са оказали съпротива при задържането си, съобщиха от военното министерство в Москва, цитирани от ИТАР-ТАСС и БНР.

Военните действително патрулирали по границата и са я пресекли случайно в необозначен участък, посочват от руската армия.

Видеозаписи с разпити на пленените руски войници бяха поместени на фейсбук страницата на украинското военно министерство.
Руските войници твърдят, че са били изпратени на учение и не знаят какво правят на територията на Украйна и с каква цел.

Един от задържаните- сержант Генералов, призовава руските власти да спрат да изпращат другарите му в Украйна:
 
"Престанете, моля ви, да пращате тук хлапетата. Престанете, не трябва. Защо? Това не е наша война. Ако ни нямаше нас тук, нямаше да има нищо".

"На руска територия многократно са влизали украински военнослужещи, поединично или на групи, общо над 500 души, включително с оръжие в ръце и с бронетехника. Ние не сме вдигали излишен шум по този повод, а просто сме връщали всички желаещи на украинска територия на безопасно място", заяви източник от руското министерство на отбраната.

"Не е било грешка, а специална мисия, която са изпълнявали",
заяви по-късно говорителят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрий Лисенко, предаде Ройтерс.

В отговор на въпрос за размяна на руснаците Лисенко уточни, че те са задържани, а не военнопленници, предаде ИТАР-ТАСС.

Украинските медии съобщават за нови боеве в Източна Украйна с активно участие на руски военни в помощ на сепаратистите.

Загубите за терористите в Източна Украйна за последното денонощие са 247 души, два танка, осем бронирани бойни машини, две установки БМ 21 „Град”, четири автомобила и едно оръдие, съобщава украинската агенция УНН, цитирана от Фокус. УНН се позовава на щаба на антитерористичната операция на правителствените сили в Донбас.

Вашингтон вини Москва в ескалация

"Руските военни набези на украинска територия са сериозна ескалация на конфликта", заяви съветничката на президента на САЩ Барак Обама по въпросите на националната сигурност Сюзан Райс, цитирана от Франс прес.

Тя обвини по-конкретно Русия, че е изпратила в Украйна артилерия, системи за противовъздушна отбрана, десетки танкове и войници.

Русия отрича обвиненията на Украйна, че изпраща военни и оръжия на нейна територия.

В интервю за "Дейли Телеграф" руският външен министър Сергей Лавров упрекна западни медии, че преиначават истината за ситуацията в Източна Украйна.
Лавров посочи че "опитите да се разговаря с Русия на езика на санкциите" са неприемливи.

В телефонен разговор с президента на ЕС Херман ван Ромпой снощи, украинският президент Петро Порошенко е изразил крайно безпокойство от нарушаването на украинската граница от руски бронирани машини и от намерението на Русия да изпрати нов "хуманитарен" конвой.