Депутатите изразиха своето съчувствие към всички жертви на необосновани репресии и на техните роднини и близки, съобщиха световните агенции, цитирани от "Фокус" и БГНЕС.

В декларация на Държавната дума се напомня, че много документи, които дълго време са били съхранявани в секретния архив на Политбюрото на Централния комитет на КПСС, вече са предадени на полската страна.
"Отговорността за това престъпление беше вменена от съветската пропаганда на нацистките престъпници", което предизвика "гнева, огорчението и недоверието на полския народ", се казва още в текста на документа.

За Русия е изключително важно да се разбере всичко за случилото се в Катин, смята председателят на комисията по външни отношения на Държавната дума Константин Косачов.

Комунистите бяха против подобна декларация на Думата. Според депутата Виктор Илюхин подобни твърдения са обидни за Русия. Той смята, че данните за Катинската трагедия са били фалшифицирани.

След инвазията на съветските войски през септември 1939 г. в източните полски области в съответствие с германо-съветския пакт 22 000 полски офицери, пленници на Червената армия, са убити в Катинската гора, в Медное (Русия) и в Харков (Украйна). В продължение на десетилетия СССР твърдеше, че убийствата са били извършени от нацистите. Едва през април 1990 г. съветският лидер Михаил Горбачов призна отговорността на страната си за масовите кланета.

Полският президент Лех Качински загина на 10 април на път за втора възпоменателна церемония по повод 70-ата годишнина от избиването на полските офицери в Катин. Правителственият самолет на полската делегация от 96 души се разби при навлизане на летището в Смоленск.

Полските власти приветстваха приетата декларация, предаде АФП., цитирана от "Фокус". „Това е добър ход, който има важно значение.”, заяви говорителят на полския парламент. „Посещението на руския държавен глава Медведев ще протече в една по-добра атмосфера”, се добавя в парламентарното изявление.