Русия призна: Сталин е наредил клането в Катин

Държавната Дума на Русия призна с декларация, че хилядите полски офицери, избити през 1940 г. край Катин, е "престъпление" по пряко нареждане на Сталин и на други съветски ръководители.

Обратно в новината

Коментари - Русия призна: Сталин е наредил клането в Катин | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Преди 3 години бях на екскурзия в Тайланд. Там срещнах случайно руснаци. Като разбраха че съм от България единият много ми се зарадва а другият започна да ми се кара защото не обичаше българите. Двамата почнаха да спорят и да се карат (почти като вас тук) а аз си тръгнах. Въпреки всички исторически факти или твърдения на този или онзи на мен лично много ми допадат руснаците защото ги чувствам по близки от други народи. Знам че много може да ме упрекнат но с колкото и мои познати да съм говорил на тази тема почти всички им симпатизират.

Рашъните не са клали в Катин, не са мачкали в Афганистан, не са настанявали ракети в Куба, не им е потъвал "Курск", нито им е гърмял Чернобил, не са свалили южгокорийски бойнг, не са правили и хиляди други гадости...Нали така, Ого, НикиБ, Рускиня, Соци и други лявовъртящи изомери? Единственият начин да разбереш истината за тях е да чакаш 70г. или да ги третираш като патологични лъжци.

Правилно, не са! За разлика от американците, които: избиха 2 милиона души във Виетнам, бомбардираха, разрушиха и унищожиха милиони души в Ирак и Югославия, сринаха с атомни бомби Хирошима и Нагасаки и убиха стотици хиляди мирни граждани, погубиха други милиони в Гватемала, Панама, Корея, Сомалия, Судан..... И продължават да убиват хора навсякъде по света (Хаити, Ню Орлиънс, Пакистан, Китай, Чили.... използвайки новите геофизични оръжия и HAARP. Но това, глупако, ти не знаеш. Дано не го научиш и разбереш по най-лошия начин - от собствен опит.

Аврора, за Пржевалски си права, че е баща на Йосифчо, но той като военен географ е работил основно в Средна Азия, а в Грузия е бил като губернатор и майката на сталин е била прислужница в дома му в Гори. А той самият е бил от полски благороднически род. Защо ли синът е мразил полската измит.

Предателите разгромиха, разпарчетосаха СССР, унижиха Русия и сега неистово квичат срещу Сталин, защото той е истински велик държавник. Той направи СССР световна сила, ядрена, високоразвита индустриална държава. Той изпрати собствените си синове на фронта и пожертава единия си син като не прие неравностойната размяна. Пред него " демократичния" гуру на западнофилските лицемери Чърчил сам казва, че не можел иначе освен да се изправи на крака. За Катин вината на Сталин съвсем не е такава каквато сега мижитурките я описват, а и Сталин е имал да връща на поляците за злодействата им срещу руснаците, но този аспект на нещата сега се политкоректно забравят. Мнозинството руснаци и просветените и нормални хора по света уважават и обичат Сталин. Повече от половин век след смъртта му не е забравен и е почитан. Затова е този рев и вой срещу него от бандата световни хищници и пригласящите им в Русия като назначения тапешник Медведев, но истината и паметта са по-силни от тях. Те ще минат и никой няма да ги помни, а Русия ще зачита Сталин, ако иска да е държава, а не плячка.

Kато че света е сляп и глух! Aми нали умрелите най-много в и к а т! Biка им се чува чак до небето.... Cега какво???

Прав си ,с изключение на това,че слагащ Бойко в компанията на онези двамата!Бойко вече остана в историята с всичко това ,което направи!

Стъпка в правилна посока направи руското ръководство с това признание. Също добра идея е разследването на смъртта на Качински да даде някакъв резултат. В противен случай остава съмнението за изтребление на ръководството на суверенна страна с цел да си смени политиката. Тя я смени, което още повече подсилва подозренията. Не трябва да остава и капка съмнение, че комунизма и нацизма са дълбоко нехуманни системи, докарали безброй нещастия на хората по света. Нещо повече - корените и на двете са общи, приликите в практикита им са съществени. Общото между тях е конспиративната основа, омразата към свободната воля на хората, стремежът към контрол на всичко и всеки. Временните успехи на двата тоталитаризма се основават на силовото управление на ресурсите, но в крайна сметка те всички се провалят. Мерило за успеха и цивилизоваността на дадена страна е равнището на благоденствие на народа и, свободата, която има, защитата на живота, собствеността и правата на хората. За съжаление Русия и постсъветското пространство, пък и по-голямата част от света въобще, не се отличава с кой знае каква свобода. Нещо повече, в последните години има видимо връщане към недемократични и опасни практики. В нашата страна те са ясно забележими - такса мощност /нарушение на частната собственост и куп закони/ , разрешителни режими / нарушение на свободната воля и възможности за бизнес/, забрана за банкова дейност от страна на физически лица /привилегирова чужди структури за сметка на местното население/, такса смет / не е такса, а данък по начина на формирането си/, монополи във всяко кътче на икономиката, организираната престъпност владее по-съществената част от активите. Изплащането на заплати задължително по банков път нарушава свободата на волята и равнопоставеността на книжните и електронните пари. Списъкът е безкраен и може да се продължава доста дълго....Където има свобода там има богатство и щастие, където има "силно управление" има извращения и бедност.

За катастрофата с Лех Качински разследването отдавна го завършиха, и стотици папки с материали - разпити на свидетели, протоколи от аутопсии, технически заключения и каквото изобщо е намерено, беше предадено на поляците. Те на няколко пъти благодариха, но лудият брат-близнак наскоро пак се произнесе по някаква медия, че трябвало да се направи "независимо разследване" от американски служби, защото лично той нямал вяра на досегашното ... Много хора си имат проблеми на тоя свят, нашите Едвинчо и Волен не са единствените ...

То голям праз - признали нещо дето отдавна се знае и е доказано, а и вече признато. В това не виждам никакво достойнство - просто ми е смешно руснаци да се свързват с човешки права, демокрация, приятелство и равноправни междудържавни отношения да речем. Горбачов беше човекът , който наистина прояви мъжество и по катинския и по много други въпроси. Сегашните са мънички човеченца за историята на Русия, както са мънички и нашите Първановци, Станишевци и Бойковци.

Колко още гробища като Катин има!Затова и признават!Сталин е имало защо да отмъщава!Като председател на РЕВВОЕНСЪВЕТА на съветскат армия,под командването на маршал Тухачевски,която през 1922 гнапада Полшамтой некадърно се е намесвал във военни въпросимв резултат на което съветската армия е разгромена и търтила обратно в бяг!Отмъстителното човече не е забравило нито Тухачевски нито полската войска!Отмъстил си е и на едните и на другите!

разбираш Тухачевски нали ?

я вземи малко се поограмоти преди да плещиш глупости: Тухачевски произхожда от стар аристократичен род, и именно това е една от причините дивия грузински селянин да го мрази и да го очисти...

Находки пистолетов в Катыни. При раскопках, произведенных польскими археологами, в захоронениях был найден испорченный и выброшенный за ненадобностью пистолет Вальтер калибра 7,65; в настоящее время он демонстрируется в Катынском музее. Пули произведени на заводе Gustav Genschow & Co. AG в Дурлахе под Карлсруэ (Баден). /// Чудя се защо никой не поиска досието на тези оръжия от завода производител Gustav Genschow & Co. AG. Всеки пистолет преди да бъде закупен му се прави балистична експертиза и се отваря досие. Педантичните германци пазят ключа към загадката Катин,... още но никой няма интерес тя да бъде разгадана. Иначе отдавна да бяха изискани немските досиета на оръжията в Катин, за да се види, че те никога не са били продавани на никой друг освен на германската войска. При това положение не е ясно защо продължават да тормозат Путин да си "признае" "истината"? От руските архиви след 20 годишна демократична обработка нищо чудно да почнат да изскачат и летящи чинии.

И заповедта за разстрела на офицерите в Катин 70 години е лежала милата и е чакала в "пакет номер 1", да може Медведев да я разсекрети. :))) Лично Сталин се е погрижил "истината" някой ден да излезе на яве. Що не вземе да се застреля и тоз Медведев? Смешни лилипути, комплексари и разни недорасли демократи. Сталин е като Гъливер до тях! Така няма да стане. Да измислят нещо друго.

я да го публикувате това в оригинал или да не лъжете а???? съвсем друго е приела Думата ама да ви е простено който плаща поръчва и музиката ...пардон текста

хахаха -треперете нащастници ..от сянката ми ви е страх...истината ще излезе наяве все едно ....хахаха долни гьобелсчета...

Все пак СССР и Русия не е едно и също нещо. А пък на война когато се раздават големите шамари, в тарапаната всеки може да пострада, особено ако са ти набрали за предишни твои действия. Сега не виждам какво друго може да направи Русия, освен да последва примера на хамериканците и просто да каже на поляците: SORRY!

Време е България да направи нещо, за да научат самите руснаци, че на българската територия не е бил убит нито един техен войник и това лишава от основание съществуването на паметниците на тяхната, окупационна по отношение на неутрална България, червена армия. Трябва сами да пожелаем да махнем тези безмълвни стражи на съветския комунизъм

То и в Белгия не е убит ни един руски войник ама и там има паметник . Ама как може малко човече като теб да разбере какво символизират тези паметници

Русия не е Путин и олигархия. Май здраво им треперят задниците на ония в Кремъл да не се появи някой нов Сталин, щом започнаха да пълзят пред запада. Рано или късно ще отговарят за престъпления срещу руския народ. Няма да им се размине.

След 70 г. може да признаят, че свалиха самолета на Качински.

Хане, аз ни най-малко не защитавам зверства на НКВД , също както и зверства на нацистите. Равносилно е. А първи лагери са възникнали не е в Русия : -1901 година британски концентрационни лагери са създадени по цялата окупирана територия на бурските републики /глад и болести умират около 17 хиляди човека, предимно деца/ - През 1916 г. румънските власти създали в Молдова специални лагери, в които депортирали над 25 хиляди българи и турци - Първият концлагер в Русия е създаден в Холмогори през 1920 г. - Финландия 1918, около 75 хиляди комунисти са били задържани в концентрационни лагери /12 хиляди задържани са умрели от глад, болести и издевателства/ - България: създадена система от концлагери, в които депортира противници на политиката си, а по-късно и съветски военнопленници. По-известни лагери са Еникьой, Гонда вода, Свети Кирик. По същото време се създава и лагерът на остров Белене, неправилно приписван на комуниститечското управление след 9.9.1944 год. Германия: Първият концентрационен лагер в Германия е бил създаден почти веднага след идването на Хитлер на власт, през 1933 г. Както виждаш руснаци не първи и не последни в начинанието .

Респект,госпожо! Вие успяхте да накарате Хан Тукту да си затвори най-накрая плювалника! Нарочно употебявам думата "плювалник",защото в повечето случаи от устата му излизат само плюнки,когато е засегната руската тема...Не беше излишно да го накарате и той да си спомни какъв договор между Полша и Геррмания беше подписан /за съвместна военна експанзия на Изток/,далеч преди пакта Рибентроп-Молотов,в резултат на който договор след нахлуването в Чехия тази страна беше поделена "по братски" /не по равно!/ между Германия и Полша! Освен това,Хан Тукту "не си спомня" и какво се случи и в Мюнхен между Германия,от една страна,и Англия и Франция - от друга...

българския Катин.

да признаем ли и ние като източна полша и източна сарбуя. от полска руснаците са взели западна белорусия и западна украина, каде е источна полша, там е била линията керзон

Сега да обяснят и защо взривиха самолета с полския президент.

Русия призна, но българските червенотикви не са съгласни!

от полска руснаците са взели западна белоруся и западна украина, каде е источна полша *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Сега остава Грузия да признае Сталин (Джигашвили)...

Май наистина иде края на света .... руснаците преодоляха себе си - тове е вече новина... сега следва да признаят Русия за империалистическа държава и да преминат към преговори с поробените народи за уреждане на отношенията помежду им по цивилизован път ...

поробените народи ? давай списък?

Адигея, Бурятия, Кабардино-Балкария, Карелия, Мордовия, Тува, Чечения, Алтай, Дагестан, Калмикия, Коми, Северна Осетия, Удмуртия, Чувашия, Башкортостан, Ингушетия, Карачаево-Черкезия, Марий Ел, Татарстан, Хакасия, Якутия. За коя от тях искаш подробности кога и как е била прикрепена към Русия? А има и други огромни територии с население неорганизирано в държави.

много пати ти писах да се скриеш в руската степ и да замалчиш .този пат го направи от срам или уважение кам памета 22 000 офицери избити от твои санародници.

Силните хора не се страхуват да признават грешките си . За това обаче се иска достойнство . За разлика от тях слабите квичат че това е борба за демокрация .

Ако Хитлер не беше тръгнал на изток, Полша нямаше да съществува. Което би било правилно - да няма държава с народ безумно мразещ всички останали.

Силничко казано, младежо!

Ого, Поляците са велик народ! Най- великия от славянатвото! Жалко, че не си имала възможност да се запознаеш поне с един поляк. Не пиши щуротии, ами като ходиш към Варна се поклони на Владислав. По разпитай за него. Ние българите знаем кой е той.

Минин и Пожарски дали знаеш с какво известни?

АА ДА СТЕ ЧУВАЛИ КАК РУСКИТЕ ВОЙСКИ ЗА ЗАЛИВАЛИ МИНИТЕ С ВОДА СЪС СТАЧКУВАЩИ МИНЬОРИ, Е КАК ДА ГИ ОБИЧАТ, АЗ ЛИЧНО СЪМ СЛУШАЛА ОТ ПОЛЯЦИ ЗА ТОВА, КАК ДА ГИ ОБИЧАТ.

Ами като са започнали да признават да признаят и за Качински и останалите от правителството му.

Истината за Катин ще научим само след като се разсекретят документите на Вермахта. Това "признание" е лъжа.

А специално за поляците... Малко известен факт е, че, когато Германия нахлува в Чехия, полската армия окупира една гранична чешка област...така, че поляците са агресори и жертви едновременно...

До г-жа рускинята!! С години живеете вБългария и не желаете да научите правилния български език. Г-жо, знаете ли сентенцията, там където мине руския ботуш некога не никне трева. Няма оправдание за зверствата, извършени от вас. Колко пъти сте ги клали поляците, ами ген.Гурко, който е герой в Руско-турската война преди да дойде у нас, с кръв е потушил въстание в Полша.

Теб какво те брига какво е ставало в Русия и СССР?:))))))))Или типично по нашенски ние разбираме от всичко и даваме мнение по всякакви въпроси:))) Бай Ганьовци!

Само можеш да мечтаеш и твоя писмен руски да е толкова добър, нали колега. Вероятно и на тебе ти се е случвало (като на повечето полиглоти в този форум)с препълнена от слюнка уста да предъвкваш неразбираемо пред някоя синеока рускиня някъде по родното черноморие. Аман от всезнайковци...

Боби

А защо си мислиш, че писмения руски на жената е по-лош, от българския на г-жа Рускиня? Аз съм живял само 5 години в Русия и мога да те уверя, че владея писмено руски език на ниво по-високо от много руснаци, с които заедно съм учил в училище и те уверевам, че всяка една българка която познавах и беше живяла поне 2-3 години в Русия владееше писмено руски на много нива над българския на въпросната госпожа Рускиня. Но от друга страна познавам не 1 и 2 руски и украински гражданки, които живеят повече от 10 г. в България и не само писмено, но и разговорно не владеят езика ни на нивото, което би трябвало да го научат за това време. Разбира се има и изключения, не мога да не кажа, че познавам и много руснаци и рускини владеещо отлично българския език, но факт е, че повечето рускини именно рускини, а не руснаци, просто отказват да научат езика и да го говорят правилно

Aха, гурко потушил въстание в полша от което следва че трябва да се отнасяме с подозрение към него? ако не беше тоя лош генерал и омразната ти Pусия, нищо чудно да бяхме част от Tурция, мис доaр... или точно това ти се искаше,пачавро?

Мисс Дойр или искахте да напишите Dior? Както виждате от грешки никой не застрахован. Каня ви в русия - де се поразходите по хубави гори и полета. Там руски ботуш обработва земя - и о чуда тревата никне. И друго - защо със същия ентузиазъм не разкажете за зверства на нацисти извършени на руска земя. Или изгорени в Саласпилс и Бухенвалд руски хора - е нищо за вас? Един интелигентен съфорумец вече казал - няма такава голяма държава която в един момент от своя история да не е била агресор. Айде помислите мисс - Франция 1812 , Полша - когато нападна Русия , Германия . А пресни клепчета за действия на американски войници. Така че по-кротко.

То и България не е Банкя...

И твоето село не е София.

Всички велики сили са вършили и продължават да вършат чудовищни престъпление...примерите са хиляди...и на всеки ще му дойде реда да си признае рано и ли късновсичко...така, че дами и господа няма смисъл да злобеете...

Кратко и точно

И твоите ли предци бяха сред тези които колиха ПОЛЯЦИТЕ?? Сталин е по-голям изрод и от Хитлер, а в Русия никога не се е ценял човешкият ЖИВОТ!

не ти ли е неудобно поне за тази новина да не пишеш? и въобще, какво правиш в български форум? много сте натрапчиви, да знаеш. никой няма нищо против вас, ама ни писна да слушаме за героичната ви комунистическа история, когато сте владеели целия свят.

не злобеем. просто коментираме постъпките на един народ, чиято държавна политика ни беше натрапена. сталин може да е грузинец, ама.....една птичка пролет не прави.

И Берия е бил грузинец , И Серго Орджоникидзе и Шеварнадзе - грузинци . Хрущов, Брежнев, Черненко - украинци. Е птички май стават много и то не е руски

Нека да се помни, че св. война беше започната от Хитлер И Сталин, с разделянето на Полша. Понеже СССР беше победител, този факт някак си "срамежливо" се пропускаше в продължение на десетилетия.

Сталин е грузинец, стига сте петнили името на Русия!

И ся ко, грузинците ли излезнаа виновни? Бахти логиката. То и Тито беше хърватин...

Като е "грузин" защо ревахте на тълпи и го мумиефицирахте? Алкохолизиран народ сте руснаците, с генетични нарушения.

Най-после, 20 години и трябваха на Русия да признае вината си и истаната за Втората световна война и Катин, поклон пред жертвите, ето затова поляците така не долюбват руснаците.

А дали мадам Петрова чувала за Минин и Пожарски? Хора, които събрали опълчение и отхвърлили поляци от Москва. Въпрос: какво крепили поляци в Москва? Или захват на руски територии от поляци мадам смята за нещо почтено. Преди да вторачите в действия на Русия, ще помоля и други народи , които влизали на нейната територия да бъдат съдени със същите мерки.

Обезоръжени пленци. Избивани ей така? Това е престъпление и отвсякъде погледнато. Касапство. А, че едни или други са навлизали с войските си на чужда територия си е военна история и те не са военнопрестъпници. ГенлСтолетов го помнят във Варшава и смаяно слушат , че за българите е герой. Генерал на служба и генерал-губернатор на Полша, налагал руския език и желаещ да сложи в краката на царя-самодържец Босфора и Дарданелите. България не го е интересувала като друго освен като територия през която трябвало да мине. Другото си преинъчаване на целите. Защото не от любов са откъсвали от Османската империя първо Гърция, после Румъния и Сърбия, докато останала само България последна. Така ни лъжеха че в боевете при Преслав срещу Византия, княз Игор се бил с тях заради свободата /?!/ на българите " и там по крепосните стени се смесила българската и руската кръв?!" Отвратителна лъжа. А Игор е от Киевска Рус. Дори не е руснак и целта му е била като варягите и викингите: грабежи до дупка.

Абе момиче, казах ти да не се връзваш на тия тук. Повечето са емигранти, ясно ти е. Няколкото злобари тук не са българският народ.

Рускиня, не се вълнувай от глупостите на група прости българи. Както си разбрала вече ние сме една от най-тъпите нации в Европа- научно доказано. Пишещите тук не четат, те гледат телевизия и слушат радио така че мнението им е абсолютно субективно, формирано от дезинформацията която получават. Те не знаят че враждата между Русия и Полша е от векове- пример: 1920г Полша напада СССР за да откъсне Украйна!Поляците, както и румънците страдат за една Велика Полша, включваща голяма част от немските територии, Украйна, Беларус и Прибалтика. Също така раздухването на проблемът с Катин от страна на нацистите е точно по времето когато се формира полската армия в СССР. Има достатъчно доказателства че убийствата са извършени от германците не от руснаците, това че се премълчават е в следствие на геополитическото влияние в региона, и при нас се изопачава историята по същия начин в момента. Това е поредният удар срещу личността на Сталин от страна на евреите- знаем какви са причините те да го мразят:)

Признавам не съм чувала, но за престоя ми от 6 месеца командировка в Русия , разбрах каква имперска държава е Русия, как всеки втори руснак ме питаше къде сме тръгнали за Европа, колко много сме ви длъжни. Сам Путин призна , че Русия трябва да се откаже от имперската си политика. Колкото до Катин , няма нищо общо със въпроса който ми задавате. Разбира се не всички руснаци са еднакви. Не съдя руския народ става въпрос за Сталин.

Сега остава и censored да си признаят за геноцида над арменците.

Ау ся българските Сталинисти и русофили как ще го преживеят, след планината глупости който изписаха обяснявайки как цялата работа е гнусна американска пропаганда? Много ми е интересно. За натовското ПРО, дето Русия го заобича изведнъж, се оказа, че се по-руснаци от руснаците. Сега ми интересно дари ще са по-сталинисти от Сталин.

Ще го преживеят и пак ще продължат по старому. Те са си кретени по дифолт. Вчера и ония ден силният арумент им беше, че Саварна корея отричала за нападенията срещу южна и че това си било пропаганда на Американците. Дори не им направи впечатление, че Севера открито заяви "Ще ПРОДЪЛЖИМ с нападенията, когато ни провокират". Само че провокация е твърде свободна думичка - примерно закъснението на доставки с помощи за Севера също е провокация от Страна на Юга ;))))))))))))))

"Те са си кретени по дифолт." Това е от спиртосаните им гени.

Да, щото ти си гений по дифолт, нали? Предполагам, че си бедно емитгрантче с голяма злобна устица...

Русия нито заобичала нито намразила ПРО. Иска да бъде сигурна за целта на това занимание. Но интересно,че когато руснаци предложиха да се използва Габала - мисля че Нато изпадна в много неприятно положение. Започнаха едни увъртания и усуквания , а защо? Нали Русия не е целта на това ПРО - е реснаци предложиха идеален вариант . А какво стана?

Стала фигня...

ни съм американофил ни русофил - само питам, а американците и индианците? или те американците имат право а другите не? на война като на война - лошо е когато я има

И за Голодомор ще си признае .

Учи историята. Голодоморът имаше навсякъде... а не само в Украина. Голодоморът беше предизвикан от грешната економическа политика на сталинското ръководство, от коллективизацията и индустриализацията. Хората гладуваха навсякъде... от Поволжье до Западната Украина!

За гладомора питай Троцки, неговото отмъщение към мукраинците за погромите им срещу евреите!

Е май не е истина руснаците са взели всичкото жито от Украйна даже и семената, милиони са умрели от глад, а цялата управа на руската църква е избита зариди това, че е искала да купи жито и да спаси Украйна от глад

И къде да чета моля? В АОНСУ, в Комитета по българо-съветска дружба или в Института по история на БКП?