Това се казва в писмо на актьора, излъчено по Първи канал на руската телевизия, предаде Франс прес.
В края на миналата година актьорът заплаши да се откаже от френския си паспорт и да вземе белгийско гражданство в знак на протест срещу плановете на правителството да увеличи от 2013 г. данъците за богатите французи.
Френският Конституционен съд съобщи в края на декември обаче, че отменя 75-процентовата данъчна ставка върху доходите от над 1 милион евро годишно, която трябваше да влезе в сила.

"Да, подадох молба за такъв паспорт и се радвам, че е одобрена. Обожавам Русия, хората й, историята й, писателите й", се казва в писмото на 64-годишния актьор, излъчено на френски от руската телевизия.

В писмото Депардийо използва случая да поздрави руския президент и да изрази задоволство от приятелските им отношения. "Даже говорих за това на моя президент Франсоа Оланд. Казах му всичко това. Той знае, че много обичам вашия президент Владимир Путин и че това е взаимно", пише той.

"Казах му също, че Русия е велика демокрация и че не е страна, чийто премиер ще каже на някой гражданин, че е жалък", добавя актьорът, имайки предвид френския премиер Жан-Марк Еро, който окачестви като "доста жалко" данъчното изгнание на актьора в Белгия.

Депардийо освен това посочва, че смята да научи руски. "В Русия е хубаво да се живее. Не непременно в Москва, това е твърде голям град за мен. Предпочитам селските райони и познавам прекрасни места в Русия", отбелязва актьорът.