Заради това два руски самолета, носещи товари за близкоизточната държава, ще преминат през Иран, вместо да използват маршрута през Балканите и Гърция, съобщиха гръцки медии.

Ние не разрешихме преминаването на руски военно-транспортни самолети през територията на България във връзка с това, че въз основа на получена информация възникнаха обосновани съмнения, че характерът на товара не съответства на заявения. Българското Министерство на външните работи самостоятелно е взело това решение“, заяви говорителят на МВнР Бетина Жотева, цитирана от ТАСС и БГНЕС. 

Тя уточни, че решението е било взето в последните няколко дни.

В официалното съобщение на Външно министерство се казва, че искането е било за разрешения за прелитания в българското въздушно пространство на руски военно-транспортни въздухоплавателни средства по маршрут от Руската федерация до Сирия в периода 1-24 септември 2015 г. Основанието за отказа е свързано с некоректно посочена информация в исканията за прелитане над територията на Република България относно целта на полетите и превозвания товар, допълват от МВнР.

Руското външно министерство не е коментирало информацията.

Зам.-председателят на комисията по външните работи при Съвета на Федерацията Владимир Джабаров обаче коментира пред ТАСС, че отказът на България да предостави въздушен коридор за руски самолети, превозващи хуманитарни товари за Сирия, няма голямо значение, тъй като Русия използва предимно други маршрути - през Задкавказието и Иран.

"По принцип, вчерашната декларация на Гърция предизвиква известна усмивка, защото всички знаят, че от миналата година руските самолети заобикалят територията на Украйна и затова е невъзможно за никакви самолети да прелитат над Гърция. Самолетите, които летят за Близкия изток, използват маршрута Москва - Задкавказие - Турция - Иран, при което няма как да се попадне в Гърция", поясни Джабаров.

Руският сенатор определи като несъстоятелни някои подозрения на западни страни, че под прикритието на хуманитарна помощ Русия може да доставя в Сирия товари с военен характер.

"Става дума за хуманитарни стоки", увери той и добави, че дори теоретично "е нерентабилно да се превозва оръжие със самолети".

Джабаров изрази съжаление по повод усилията на САЩ да попречат на прелитането на руски самолети с хуманитарна помощ над балканските страни. Според него "по-правилно е да се оказва помощ на място, за да остават хората да живеят там, вместо да създават миграционни проблеми на самата Европа". "Това, че българите първи откликнаха (на исканията на САЩ), нека остане на тяхната съвест", подчерта той.

Гръцкият вестник „Катимерини” коментира, че отказът на София да предостави въздушното си пространство е облекчил Атина, която е получила аналогично запитване от Русия.
В същото време от посолството на САЩ в Атина са поискали от Гърция да затвори въздушното си пространство за руски самолети за Сирия. Гръцкото правителство обясни, че обмисля искането на Русия. До отговор обаче така и не се стигна заради отказа на България.

НА ФОКУС: Ще изпрати ли Русия войници в Сирия?