Русия е готова да достави на Ирак нови оръжия за борбата срещу "Ислямска държава", съобщават в. "Независимая газета" и БТА. 

"Двете страни обсъдиха доставките за Ирак на артилерийски системи, противотанкови оръжия, бомбардировачи с голям обсег и изтребители", пише вестникът, цитирайки източник в руските служби за сигурност. Халед ал Обейди вчера беше на еднодневно посещение в Москва, но властите на двете страни останаха твърде дискретни относно програмата на иракския министър.

Посочено бе само, че тя била свързана с военно-промишленото сътрудничество, отбелязва агенцията. През май иракският премиер Хайдер ал Абади призова Русия да разшири ангажимента си в подкрепа на борбата срещу ИД, на среща в Москва с руския си колега Дмитрий Медведев.

Руският външен министър Сергей Лавров по този повод увери, че Русия е готова да отговори на "всички молби" за доставки на оръжия на Багдад "без предварителни условия".

Москва достави на Ирак през август м.г. няколко бойни хеликоптера Ми-28, малко след като му изпрати хеликоптери Ми-35 и изтребители Су-25, използвани за борба срещу джихадистите.

На среща с руския си колега Дмитрий Медведев в Москва през май, иракският премиер Хайдер ал Абади заяви, че Русия трябва да вземе по-голямо участие в борбата срещу "Ислямска държава", която превзе нови части от Ирак.

Външният министър Сергей Лавров допълни тогава, че Русия ще се постарае да удовлетвори всички молби на Ирак за доставки на оръжия за борбата с тероризма.

"ИД е нашият главен враг в настоящия момент. Най-малкото за това, че в състава й воюват стотици руснаци, граждани на ОНД, европейци и американци. Ще повоюват там, а после се връщат и извършват гадни неща у дома", каза министър Лавров през април, цитиран от Ройтерс, ТАСС и БТА.