"ИД е нашият главен враг в настоящия момент. Най-малкото за това, че в състава й воюват стотици руснаци, граждани на ОНД, европейци и американци. Ще повоюват там, а после се връщат и извършват гадни неща у дома", каза министър Лавров, цитиран от Ройтерс, ТАСС и БТА.

Интервюто е излъчено в ефира на руските радиостанции "Спутник", "Ехото на Москва" и "Говори Москва".

"Ние помагаме на Ирак и Сирия, може би по-ефективно от всички останали, като доставяме оръжия на техните армии и сили за сигурност", добави Лавров, без да уточнява какви оръжия има предвид.

Той подчерта, че САЩ не искат да признаят, че ИД е възникнала вследствие на техните действия също както Ал Каида на времето. По думите му Русия е предлагала ИД да бъде включване в списъка на ООН на терористичните организация, "но американците отказаха".

Отношенията между Русия и Запада

Сергей Лавров констатира, че отношенията между Москва и Запада са в най-ниската си точка от десетилетия насам заради кризата в Украйна.

В интервюто той изказа мнение, че ако в Украйна бъдат пратени мироопазващи сили на ООН, това ще означава разделяне на страната на две части.

"Всичко, което сега Киев предлага и прави, сякаш е специално насочено към разцепването на страната - или да бъдат задушени ДНР и ЛНР [двете самообявили се републики], или въобще да бъдат изхвърлени от състава на украинската държава", каза той.

Барак Обама и "Нормандската четворка"

Относно евентуалното включване на президента на САЩ Барак Обама към "нормандската четворка" (представители на Германия, Русия, Франция и Украйна) Лавров каза, че този въпрос трябва да бъде адресиран към френския президент Франсоа Оланд, който е инициатор на "четворката".

Първият дипломат на Русия декларира, че не е "силно обезпокоен" от санкциите на Запада срещу неговата страна, а по-скоро от "характера на отношенията" на Русия с ЕС и САЩ.

"Ние не сме заинтересовани те [отношенията] постоянно да се намират в кризисно състояние", каза Сергей Лавров в радио интервюто.