На среща с руския си колега Дмитрий Медведев в Москва, иракският премиер Хайдер ал Абади заяви, че Русия трябва да вземе по-голямо участие в борбата срещу "Ислямска държава", която превзе нови части от Ирак, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Тероризмът еволюира и приема нови форми. Всичко това изисква повишено внимание от Русия и ние нямаме търпение да засилим сътрудничеството с Москва. Ние дойдохме в Русия въпреки съветите на някои сили да се откажем от това посещение. Високо ценим отношенията ни, смятаме ги за перспективни и нашето посещение е пряко доказателство за това", подчерта иракският премиер.

Ал Абади добави, че целта е развиване на връзките във всички направления, включително в Световната търговска организация, икономическото сътрудничество и петролната и газовата сфера.

Посещението на иракския премиер се състоя в момент, когато джихадистите от "Ислямска държава" превзеха античния град Палмира в Сирия и поеха контрола над ключовия иракски град Рамади, столица на провинция Анбар.

Външният министър Сергей Лавров допълни, че Русия ще се постарае да удовлетвори всички молби на Ирак за доставки на оръжия за борбата с тероризма.

"Ние максимално ще се постараем да удовлетворим всички техни възможни молби, за да бъде осигурена отбранителната им способност и способността да изгонят от територията си "Ислямска държава" и всякакви други терористи", каза Лавров.

Той отбеляза, че военнотехническото сътрудничество между Русия и Ирак е "много плътно и тясно".

"Ние, за разлика други страни, които са готови да доставят оръжие на Ирак, не обвързваме това с никакви условия, изхождайки от това, че и Ирак, и Сирия, и Египет се намират на предната линия в борбата с тероризма", добави той.

През август Москва достави на Ирак няколко бойни хеликоптера Ми-28, малко след като изпрати хеликоптери Ми-35 и изтребители Су-25, използвани за борба с джихадистите.

САЩ също ще се включат в борбата срещу джихада с оръжейни доставки за Багдад. От Вашингтон обявиха, че възнамеряват да доставят на Ирак 1000 противотанкови ракети, съобщи в. "Ню Йорк таймс".

Според информацията на вестника това оръжие е предназначено, за да могат иракските войници да унищожават натъпканите с експлозиви автомобили, управлявани от атентатори самоубийци.

Ислямистката групировка широко използва такива автомобили, включително и при превземането на Рамади.

Очаква се ракетите да бъдат предадени на Багдад в началото на юни.

Междувременно Центърът за наблюдение на човешките права съобщи, че "Ислямска държава" контролира повече от половината от територията на Сирия.
Сунитската групировка завзе древния град Палмира в сирийската пустиня.