Тов сочат резултатите при извадка от 100 процента на "Алфа Рисърч" от втория тур на президентските избори.

Според агенцията, 91 на сто от привържениците на Пламен Орешарски, 60 процента от привържениците на патриотите и 35 на сто от гласувалите на първи тур за Трайчо Трайков, на балотажа са подкрепили ген. Румен Радев.

Резултатите на "Галъп" при 100 процента от паралелното преброяване сочат, че ген. Радев получава 59,1 процента от гласовете на избирателите срещу 36,4 на сто за Цачева.

С опцията "Не подкрепям никого", според двете агенции, са гласували между 4,5 и 4,7 на сто.

Финалните прогнозни резултати на агенция "Маркет линкс" посочват, че Румен Радев, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, получава 58,15 на сто от гласовете на втория тур на президентските избори. За Цецка Цачева - кандидат на ПП ГЕРБ, гласовете са 35,27 на сто. С "Не подкрепям никого" са гласували 6,53 на сто от участвалите във втория тур на изборите.

Според социолозите малко над 2 милиона българи са подкрепили ген. Румен Радев и Илиана Йотова. Около 1 100 000 - 1 200 000 са гласовете към момента за кандидат-президентската двойка Цецка Цачева-Пламен Манушев.

На първия тур преди седмица кандидат-президентската двойка, подкрепена от БСП, Румен Радев-Илияна Йотова получи доверието на 25,45 на сто от избирателите, а за кандидатите на ГЕРБ Цецка Цачева-Пламен Манушев гласуваха 21,97 на сто.

"Важно е, че е победа. Победа за целия български народ. Демокрацията победи най-вече апатията и страха. Нека уважим волята на избирателя", бе първият коментар на новия държавен глава ген. Румен Радев, който заедно с лидера на БСП Корнелия Нинова пристигна в НДК, където по-късно ще дадат пресконференция.

Един от първите, които поздравиха ген. Радев по телефона, бе баща му - Георги Радев от хасковското село Славяново.

"Да служиш на родината достойно", бяха първите му думи към новоизбрания президент. Пред Нова телевизия Георги Радев каза, че синът му - ген. Радев е обещал да спази бащината заръка.

"Аз съм му давал съвети, докато завърши гимназия. След това той сам е поел вече в живота си, но единственият ми съвет е: както до сега е служил честно и достойно на България като военен летец, така да служи и твърдо съм убеден, че ще остане независим, независимо, че е подкрепен от БСП. Той е такъв, че самостоятелно си взима решения и никой не може да му ги налага. Две основни качества има: честен е и никога не лъже", допълни пред БНР Георги Радев.

Избирателната активност към 17 ч.

Централната избирателна комисия взе решение за обявяване на края на изборния ден в 21 часа.

От комисията съобщиха, че към 17 часа днес избирателната активност на балотажа на президентските избори е 41,93 на сто. Общо гласувалите са 2 867 772 души.

Спрямо миналата седмица избирателната активност към този час е по-ниска, тогава е била 45.11%. Най-висока е активността на избирателите в Перник и в София-област - 49,82%. Най-ниска е активността в Кърджали - 27,13 на сто.

Към 21 ч. българско време 92 940 българи са гласували в избирателните секции в чужбина, съобщава Министерството на външните работи.
Във Великобритания са гласували 11 049, в Испания - 8 655, в Германия - 5 893, а в Гърция - 4 267. Във Франция гласувалите са 2582, а в Италия - 2131.
В Турция са гласували 35 180 български граждани. Българите, гласували в Швейцария, са 1 136, а в Руската федерация - 596.
В секциите в САЩ изборният ден продължава, като гласувалите там са 2 356.

Анкета: Как гласувахте на балотажа?