Така той коментира пред журналисти думите на вече бившия лидер на ДПС Лютви Местан, че е опитал да спаси ДПС от митологията, че е олигархична проруска партия, но е настъпил "руска мина" и затова е бил отстранен.

Местан изведнъж заяви, че стъпил на руска мина. С цялото ми уважение към него - а когато Путин и Ердоган в Анкара взеха „Южен поток” и го направиха „Турски поток”, когато взеха реакторите на Белене да ги правят в Турция, когато започна целият износ на Турция да се пренасочва към Русия и точно производителите, които Местан защитава да страдат най-много – каква мина тогава той настъпваше? Тогава тези протурско-руски интереси не бяха ли интересни за ДПС и лидера ѝ Местан?”, продължи с въпросите Борисов, цитиран от "Фокус".

Той попита и „що за измишльотини" са, че едните били руснаци, другите били турци. И настоя сега да излезе и да каже - "ние стъпваме на руско-турската атака срещу нас". Премиерът добави, че се опитва да запази спокойствие и сигурно още ще го прави, но такива измишльотини, които се опитвали да тиражират и всеки ден да ги прехвърлят към управляващите, нито ще оставя ГЕРБ да носи тази отговорност, нито той ще го прави.

Какъв руски интерес има в България някой, за да го говори това и услужливите му големи бизнесмени със своите „независими” медии да го подкрепят, или обратното другите да го атакуват. И едните, и другите – лоши, в тази игра добри няма. В България медиите са зависими, но не от правителството. В България най-малко държавата има влияние върху медиите”, каза още Борисов по повод думите на Местан, че е бил подложен на "епитетна война" от медии-бухалки. 

За ДПС, РБ и Косьо Самоковеца

Ако разбутаме стабилността, която имаме, години наред няма да се направи правителство в България - това обещавам на всички, които си правят криви сметки, закани се премиерът.

По повод атентата с жертви в Истанбул той заяви, че това, което се случва там, е ужасно, затова иска да прикани, "като разумни хора, нека да пазим тази стабилност, която имаме". 

С ДПС в управление няма да ме видите, в опозиция – с удоволствие. Тогава на другите ще им видя сеира аз. До вчера ме прегръщат, днес ми говорят за библиотекаро-сарайски неща (такива обвинения отправи Атанас Атанасов от ДСБ - б.р.). Ще ги пратя там да ходят да се молят при пауните. Аз на никого няма да се моля, защото имаме достатъчно голяма партия. Те ще идат да се молят, защото явно много ги е яд, че преборихме контрабандата и събрахме близо 3 млрд. лв. и ги няма подобни на Косьо Самоковеца контрабандисти и тези, които бяха много близки до тях”, ядоса се Борисов.

Той дори предупреди, че ще започне да ги сочи с пръст  и нямало да могат да преглътнат това, което ще им се стовари с контрабандистите на главата.
Мога да преглътна ДПС заради толерантността към тях, заради това, което има като смесено население, допълни премиерът.