Местан пристигна в Пресклуба на БТА под охрана и придружен от съпругата си Ширин Местан. С него бяха и някои от депутатите отцепници, които напуснаха парламентарната група на ДПС - Айдоан Али, Мариана Георгиева и Хюсеин Хафъзов, както и кметът на Джебел Бахри Юмер, който пък подаде оставка като областен лидер в Кърджали.

"Оставам в политиката, защото мога да бъда изключен от партията, но не и от идеите си. Не е възможно никой да ме страхува", категоричен бе Местан.

Той не отговори ясно на въпроса ще прави ли своя партия, но не отхвърли такава възможност, като подчерта, че ще търсят пряк диалог с избирателите. 

Местан заяви, че е бил ритуално политически екзекутиран по най-ярките образци на тоталитаризма и Сталинизма, без право на последна дума. По думите му е направил опит да демократизира партията чрез дебати, но станало ясно, че няма друг начин, освен тя да бъде управлявана от почетния председател Ахмед Доган. След като не обсъдил с него декларацията в защита на Турция след свалянето на руския самолет, последвало отстраняването му. 

"Прозрях истината - че пътят на ДПС към властта минава през дясното, което би означавало знак за качественото израстване и освобождаването от митологемите, които ни натикват в ъгъла на олигархична проруска партия. Играл съм ролята на наивен, романтичен сапьор, който да маха мините по пътя към това. Някъде преди Коледа стъпих на руска мина и се случи една безпрецедентна война", каза Местан, като призна, че 3 години е бил част от тази система, след като е бил посочен за лидер като "пионка".

Той изброи лъжите, които е прочел по свой адрес - че е собственик на електроцентрали, на верига ресторанти, на ферми, както и предател, изменник, мошеник, женкар, предател на национални интереси и ислямист. 

"Мога да говоря, но мога и да мълча. Мога да нося и на бой. За тези 12 дни системата от медийни бухалки стовари върху мен 12 хиляди тупалки.Тази епитетна охулваща война беше подета заради водената от мен политика като досегашен председател - да спася ДПС и да я разположа стабилно и перспективно в полето на евроатлантическите ценности", коментира още Местан.

По думите му стратегическата цел е била ДПС да се върне на власт и избирателят да се почувства на власт, а не свързаните с ДПС бизнес интереси, "които и без това са на власт".

Той призна, че се е подписал под Сергей Станишев в предложението до Пламен Орешарски за назначаването на Делян Пеевски, но изтъкна, че след това е признал, че това е било неудачно решение.

На въпрос как оценява в проценти влиянието на Пеевски в ДПС и в държавното управление, той отговори:

"Значително, значително".

Свалили му охраната, дори Плевнелиев не знаел

Той уточни, че след като две години бил един от най-пазените хора, след речта на Доган изведнъж му било съобщено по телефона чрез посредник, че оставката му ще бъде поискана, а охраната му от НСО вече е свалена. Запитан кой е бил този посредник и дали не е бил самият Пеевски, той отговори:

"Телефонни разговори не се доказват, но разчитам на вашия интелект да се сетите и считам, че ще се сетили".

Местан разказа и какво се е случило след това:

"Отварям външната врата и виждам охраняващият полицай си събира багажа и казва: Разпоредиха ми да си тръгна. Трябваше да попитам някого на най-високо ниво. Затова се обадих на президента Росен Плевнелиев и той не знаеше, каза ми, че ще ми даде отговор на следващия ден. Извинявам му се, но ще кажа цялата истината, защото става въпрос за проблем, който засяга не само честта ми, а опасно да отрови политиката в страната".

На другия ден държавният глава му се обадил и му обяснил, че процедурата по свалянето на охраната е изпипана формално.

В същото време същият посредник му звънна отново и му съобщил, че охраната все пак е възстановена частично - шофьор и бодигард.

Местан уточни, че вечерта, когато са му казали, че вече не е охраняван, е имал предварително уговорена среща в посолството на Турция, за да се обсъди евентуалното пристигане на високопоставени политически лица за възпоменанията за Възродителния процес у нас. Трябвало да отиде в посолството в 20,30 ч., а получил обаждането за свалената му охрана в 19,26 ч.

"Сами преценете дали това е съвпадение", каза той и уточни, че след всичко това наистина е имал страхове за сигурността си, затова помолил да му пратят кола от турската дипломатическа мисия.

След като отишъл там, започнал да организира сам охраната си, а в следващите дни му се наложило да спи извън София при свои приятели.

Докладвал на Борисов за срещата с Давутоглу

Лютви Местан обясни, че е имал само веднъж среща с президента на Турция Реджеп Ердоган, която е публично известна. Имал и две срещи с премиера Ахмет Давутоглу, като преди тази през 2014 година отишъл при българския премиер Бойко Борисов и му казал:

"Искам да знаете за това и да ви попитам - имате ли съображения, които да имам предвид". 

След като се върнал, пак отишъл при него и му докладвал какво се е случило, "защото така се прави".

Местан заяви, че ще заведе дела срещу всички медии и политици, които го обвиниха в шпионаж. И заяви, че се надява разговорът му с Давутоглу да бъде огласен, за да се разбере, че не е работил срещу интересите на България.

Местан отрече през последните дни да се е срещал с други чужди посланици.

Лютви Местан посочи, че освен декларацията в защита на Турция след свалянето на руския самолет, има и други политически действия, заради които беше свален, но с които се гордее - решението за оттегляне на подкрепа от правителството на Пламен Орешарски - за да се върви към стабилност в държавата, спирането на "Южен поток", пиенето на кафе с Бойко Борисов, позицията по украинската криза, декларацията по повод убийството на Борис Немцов.

По-рано днес Младежкото ДПС призова Местан и отцепниците да напуснат парламента. Стана ясно обаче, че освен него, и те нямат такова намерение.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За посещението на Местан в турското посолство.