Над 3000 мигранти от лагера Идомени участваха в опит за нахлуване в Македония. Те опитаха да пробият оградата на границата в района на железопътната линия, но македонската полиция използва сълзотворен газ и ги отблъсна.

Македонските власти съобщават, че гръцката полиция не се е намесила.

Вижте снимки >>>

"Това е провокация към бежанците", коментират доброволци в Идомени. По думите им анархисти отново са раздавали позиви, написани на арабски език, да се атакува границата с Македония.

Лекари оказваха помощ на пострадалите, като сред тях има и майки с малки деца. Ранени са полицаи от хвърлени по тях камъни. Мигрантите останаха в неутралната зона между двата гранични пункта.

Над 300 бежанци са ранени в сблъсъците с македонската полиция край Идомени, съобщи снощи организацията „Лекари без граници", цитирана от Дойче веле и "Фокус".

Ранени са и 14 полицаи и 9 служители на армията. Три полицейски и пет военни коли са със сериозни материални щети, предаде БГНЕС.

Според международната неправителствена организация седем души са били настанени в болница, в близост до Идомени; 34-ма са получили отворени рани, а други 30 са пострадали от гумени куршуми, изстреляни от македонските гранични служители.

Повече от 200 мигранти имат отравяне от използвания срещу тях сълзотворен газ. Сред пострадалите има и деца.

На свой ред македонските власти информират, че търсещите убежище са хвърляли камъни срещу тях и са направили опит да пробият граничните заграждения. По тази причина служителите са били принудени да предприемат ответни мерки за самозащита.

Не използваме никакви куршуми, тъй като това е забранено със закон в Македония, и употребяваме всички разрешени химически средства“, обясни представител на македонската полиция.

Най-сериозно е било положението между 11.00 и 15.00 часа, а хвърлянето на камъни и други остри предмети срещу служителите на полицията и армията продължило до 19.00 часа българско време.

В организацията на защитата на македонската граница са участвали полицаи и офицери от Австрия, Унгария, Чехия, Словения, Хърватия и Сърбия, които се намират на територията на Македония.

Гръцките власти от няколко дни предупреждаваха, че има опасност от провокация към мигрантите и за пореден път информираха, че македонските власти няма да отворят границата.

Малко на брой мигранти се връщат в Турция в рамките на споразумението. Масово подават искане за политическо убежище, което им осигурява повече от месец престой в Гърция.

Гръцките власти за пореден ден приканват хората да напуснат Идомени, като им осигуряват лагери за настаняване. Въпреки това, надявайки се на промяна, мигрантите не напускат палатките и още са около 15 000 души, под заплаха дори от разпространение на епидемии.