Първоначално японските власти са искали да транспортират телата извън 20-километровата зона, от която оцелелите вече бяха евакуирани, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

По-късно обаче властите са променили плановете за извозването на телата. Според анонимни източници труповете на загиналите са били подложени на силни лъчения, което е разколебало местната полиция да пристъпи към събирането на телата поради опасността от разпространение на радиоактивното замърсяване.
От друга страна, обеззаразяването на телата ще затрудни идентификацията им.

Снощи стана ясно, че радиацията във водата в подземния тунел, минаващ под турбинната зала на втори блок на АЕЦ "Фукушима" 1, надхвърля 10 000 пъти нормалното равнище на радиация в реакторите.

В района на авариралата ядрена централа "Фукушима" 1 днес започна разливането на специалната смола за предотвратяване на разпространението на радиоактивни вещества, съобщи ИТАР-ТАСС. Предвидено бе операцията да започне още вчера, но тя беше отложена с един ден заради дъжда.
В продължение на две седмици ще бъдат разсипани 60 хиляди литра течна синтетична смола, която след разливането се втвърдява бързо. Смолата е зелена на цвят и ще се задържи на мястото, на което е разсипана, от 6 месеца до 1 година.

Енергийният концерн "ТЕПКО", който е оператор на АЕЦ "Фукушима", има нужда от помощ, но японското правителство по принцип предпочита компанията да остане частна, заяви пред медиите премиерът Наото Кан, цитиран от ИТАР-ТАСС. По-рано японският вестник "Майничи" съобщи, че правителството планира да поеме контрола над "ТЕПКО".

Хиляди военнослужещи от Япония и САЩ започнаха днес тридневна операция за интензивно издирване на безследно изчезнали на североизточното японско крайбрежие, пострадало от цунами преди три седмици, съобщи министерството на отбраната в Токио, предадоха осведомителните агенции.
В най-силно пострадалите префектури - Мияги, Ивате и Фукушима, са изпратени 18 000 военни от японските сили за самоотбрана и 7000 военнослужещи от САЩ, посочва ИТАР-ТАСС.
В наблюденията от въздуха и от морето се очаква да участват 120 самолета и 65 кораба. Ще бъдат включени и 20 хеликоптера от американския атомен самолетоносач "Роналд Рейгън".

Според последните данни на японската полиция, жертвите от разрушителното земетресение в Япония и последвалото цунами са над 11 500, а 16 441 души се водят безследно изчезнали, отбелязват агенциите.

Земетресението е предизвикало надигане на морското дъно с 5 метра близо до епицентъра на труса, съобщи ДПА. Откритието било направено от група японски учени под ръководството на Рьота Хино от изследователския център за прогнозиране на земетресения и вулканични изригвания към университета "Тохоку".
Екипът събрал данните от уред за измерване на водното налягане, поставен на морското дъно на дълбочина 5800 м, на около 200 км от префектура Мияги, близо до епицентъра на земетресението. Според изследователите опустошителните вълни цунами били предизвикани от внезапното надигане на морското дъно в обширни зони.

Последна актуализация в 16,00 ч.