Това съобщи  операторът на централата "Токио илектрик пауър" (ТЕПКО), предаде  агенция Киодо.
Енергийната компания е установила също, че радиацията в подпочвените води край турбинната зала на първи блок на централата се е увеличила. В говеждо месо от животни от района на бедствието е установено наднормено съдържание на радиоактивен цезий, казаха още от ТЕПКО, предаде БТА.

Японският премиер заяви, че централата ще бъде изведена от експлоатация.

Съдържанието на радиоактивното вещество във водата в района около централата е нараснало с една трета за последните 24 часа. Постоянно високите равнища на радиация в морето край централата може да означават, че повредените реактори отделят радиоактивни частици непрекъснато. Представител на японската Агенция за ядрена и промишлена безопасност призна, че регулаторният орган и инженерите, които работят по отстраняването на авариите в централата, не знаят откъде изтича радиация, предаде бТВ.

От Агенцията призоваха правителството да помисли дали да не разшири евакуационната зона, която сега е с радиус 20 километра около АЕЦ "Фукушима-1". Властите обаче нямат такова намерение, въпреки че за това ги призова по-рано и Международната агенция за атомна енергия.

„Продължаваме да следим радиацията във въздуха и само ако опасността стане реална, ще разширим зоната. Имаме готовност да евакуираме хората, но само ако това се налага”, заяви главният секретар на правителството Юкио Едано. Той изтъкна, че в сегашната зона на задължително евакуиране ще бъдат взети допълнителни мерки за следене на радиацията на почвата. Остава в сила и препоръката към всички, които живеят на разстояние от 20 до 30 километра от авариралата АЕЦ, да не излизат от домовете си, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Предвидената за днес операция по разпръсване на територията на централата на специална смола за предотвратяване на разпространението на радиацията беше отложена заради дъжд. Очакванията са това да стане в петък.