В интервю пред БНР проф. Миланова уточни, че проблемът с психично болните, които правят впечатление по улиците, не е липсата на медицински грижи. Една голяма част от тях получават медицинската грижа, но след излизането от болницата те нямат адекватно обслужване. Няма служби, няма подготвени екипи, които да продължат да проследяват състоянието им, смята проф. Миланова.

Тя уточни, че голяма част от психично болните се нуждаят предимно от социална помощ и психологическа работа.

Повод за разговора бяха случаят с петорното убийство в София, а също и другите два трагични инцидента от седмицата, в които бяха замесени психично болни.

Миланова припомни, че до 2001 г. в страната е била задължителна диспансеризацията на тези болни, след което това задължение е отменено. Тъкмо липсата му обаче затруднява грижите за психично болните, тъй като лекарите не разполагат с информация за хроничното протичане на заболяванията и с прилаганото лечение.

Нуждата от диспансеризация подкрепи и доц. Емил Калудиев от Военномедицинска академия в София. Лекарят настоя и за промяна на настроените в обществото и медиите, където според него се наслагвало впечатлението, че всяко извънредно и потресаващо събитие е дело на психично болен.

Когато нещо бъде извършено от психично болен, веднага са изнасят всичките му данни и информацията за състоянието му, а когато престъплението е извършено от криминално проявен, се борави с инициали, даде за пример доц. Калудиев. Той уточни, че около 70 000 души в страната имат заболяване от шизофрения, но само 1-2% от тях могат да извършат тежки криминални престъпления.

В Европейския съюз 40% от хората са с някакви психични отклонения, а в България над психично болните все още тегне стигма, коментира лекарят.

Той оправда близките на пациентите си, защото според него не е възможно роднините на болните да ходят на работа, за да ги издържат и да полагат грижи за тях, но и да бъдат денонощно с тях, за да ги контролират. За тази цел трябва да има диспансеризация, смята до. Калудиев.

За социална грижа за психично болните през седмицата настоя и директорът на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" д-р Цветeслава Гълъбова.

Междувременно министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви днес, че продължава анализът на експертизите от инцидента с убийствата в кв."Гоце Делчев". "Имало е проблем в семейството, като цяло семейството е било по-затворено. Принадлежността на родителите към силови структури няма връзка, може би загадката е свързана с проблемите на децата", обясни Цветанов и допълни: "Трябва да бъдем толерантни към хората с психични отклонения. В немалката си част има опит за прикриване на подобни психични проблеми от семейството, ако в него има човек с отклонения. Трябва да бъдем съпричастни с решаването на такива проблеми". Той допълни, че големият син на семейството е лекуван в клиника мината година и е възможно до тежкия инцидент да се е стигнало, ако мъжът е преустановил вземането на медикаменти.

Анкета: Каква е адекватната психиатрична помощ?