Преди дни той коментира, че няма притеснения, че името му се свързва със сделките с имоти в Несебър. Нямам абсолютно никакво отношение с този процес, обясни тогава той.

По отношение на новите обвинения срещу него за облагодетелстване с имоти, министърът припомни днес в тв предаването, че е дал възможност за публична проверка, разсекретил е всичко, което може да се проверява като имоти и финансови възнаграждения при предишния случай, когато го критикуваха, че имал много апартаменти. “Кажете ми един политик, който го е направил това нещо”, попита той.

“В годините на преход законово са се крали пари”, посочи Цветанов и даде за пример случая Хохегер. 1,5 млн. евро, отпуснати за лъскане имиджа на страната, от които 500 хил. лв. са преведени на Моника Йосифова. Припомни и как по времето на Иван Костов базата “Спартак”, което дотогава е била стопанисвана от МВР, е дадена на “Софийски имоти” и оттам попада в ръцете на фирми, свързани със СИК, Маджо и Алексей Петров. “Помните как Алексей Петров си го ползвате като бащиния”, добави той.

Шест месеца се занимавахме с всички тези злоупотреби, върнахме си собствеността”, каза Цветанов и посочи, че в момента базата е дадена за стопанисване на Столична община.

На въпроса дали е партиен лобист Цветанов отсече: “Не, категорично ви казвам не. Дайте ми един пример, дайте ми един случай, в който министърът на вътрешните работи да е лобист за нещо!”.

Той дори каза, че преди изборите през 2009 година различни интриганти са му говорили срещу Борисов, а на Борисов – срещу него. Настройвали го, че Цветанов ще му вземе партията, но двамата били убедени, че това няма как да стане. “Това е силната страна на ГЕРБ – че има тандем и екипна работа”, обобщи той.

Продължава анализът на експертизите от инцидента с убийствата в кв. "Гоце Делчев", посочи Цветан Цветанов.

 „Имало е проблем в семейството, като цяло семейството е било по-затворено. Принадлежността на родителите към силови структури няма връзка, може би загадката е свързана с проблемите на децата”, обясни Цветанов.

В петък стана ясно, че са открити мъртви петима души от едно семейство. Двама от синовете са били с психични отклонения. Първоначално заподозрян бе единият от синовете. По-късно Цветанов съобщи, че се предполага, че бащата от мъртвото семейство в кв. „Гоце Делчев” в столицата се е прострелял сам. На въпрос дали отпада версията, че големият син е стрелял, той каза, че има изведени работни версии, които обаче не желае да коментира.

„Трябва да бъдем толерантни към хората с психични отклонения. В немалката си част има опит за прикриване на подобни психични проблеми от семейството, ако в него има човек с отклонения. Трябва да бъдем съпричастни с решаването на такива проблеми”, коментира още в тв предаването днес Цветанов.

„Големият син на семейството е лекуван в клиника мината година и ако е преустановил вземането на медикаменти, може да е довело до този инцидент”, посочи вицепремиерът.

По негови думи, не би трябвало да фокусираме вниманието си и да нагнетяваме обстановката.

Той обясни, че има региони, където нараства битовата престъпност и това са региони с нисък социален статус, много безработица – София – област, Плевенска област и други. Много са предпоставките за нарастването на битовата престъпност. Конвенционалната престъпност не е свързана само с функциите на Министерство на вътрешните работи, а и с безработицата, интеграцията на ромите, обясни вицепремиерът.

По отношение на анализа на Ройтерс, който упреква България, че не се справя с организираната престъпност, вицепремиерът обясни: „Тези конкретни случаи и дела са част от анализа, който се представя. За 20 години трупане на тези дефицити, няма как за 4 години съдебната система да се промени”. Когато се върнат обратно делата и се разгледа къде са пропуските, това е което искам, и към което се стремя. Много по-малко са делата, които се връщат за доразглеждане, както и тези, които са просрочени, посочи Цветанов.

За съдия Мирослава Тодорова, той обясни: „Когато дадох пример с Мирослава Тодорова, беше по сигнал с имейл. Беше за изнасилване на 2 момичета. Мирослава Тодорова е забавила много дела. Делото срещу Атанас Филев от 1996 година е за финансова злоупотреба, когато той е ръководел Банката за земеделски кредит. То беше унищожено, прекратено по давност. Когато Мирослава Тодорова се произнася по делото, 5 години не са достатъчни да си напише мотивите. Делото се гледа се на 3 януари 2012 година от Апелативния съд. Едно от делата, които са забавени, е за източване на ДСС. Това показва или ниска професионална компетентност, или можем да се създадем усещането за липсата на правораздаване и никаква защита за жертвите на престъпността. Мирослава Тодорова е председател на Съюза на съдиите”, коментира още Цветанов.

Политическата воля е да имаш възможността да гарантираш оперативната свобода на оперативните служите, което съм направил когато станах министър, подчерта Цветанов. За предложението на Сотир Цацаров за зам.-главен прокурор Ася Петрова, Цветанов каза: „Упрек ли е това, че съм дал добри отзиви за даден прокурор. Делото „Килърите” дава взаимовръзките на организираната престъпност в България”.

Кумецът на вътрешния министър Цветан Цветанов Тодор Бояджиев, собственик на фирмата "Ти Ви Би" ООД, който се оказа съдружник с управителите на фирма "СЛЕ груп" закупили несебърските дюни, е и сред дарителите на Министерството на вътрешните работи. Това разкрива разследване на седмичното списание "Тема", озаглавено "Плаващи пясъци". В него подробно се описва шеметната кариера на Бояджиев след идването на власт на ГЕРБ.