„От няколко години ГЕРБ води политика на поощряване на монополите във всеки един сектор, без да реализира ефективен държавен контрол върху тяхната работа или отношенията им с потребителите”. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в коментар за проведените общонационални протести.

Той допълни, че държавата се занимава с всичко друго, но не и с най-острите проблеми на българите. „Всеки един монопол налага своите интереси и точно тук се усеща много ясно липсата на сериозна държавност", посочи Станишев.

От БСП ще внесат предложение шефът на ДКЕВР да се избира от парламента.

Партията се обяви за одържавяване на електроразпределителните дружества, ограничаване на частните монополи и на концесионирането на обществени блага и дейности. Това е записано в политическата рамка на предизборната й платформа, приета вчера от Националния съвет на партията, пише "Сега". Документът, озаглавен "Радикална промяна за демократична и социална България", обещава рязък ляв завой и скъсване с неолибералния икономически модел на прехода.
Екип от 30 експерти на левицата вече умува как държавата да си върне собствеността върху ЕРП-тата и колко ще й струва това. В края на месеца групата ще излезе с конкретни предложения дали това да стане чрез обратно изкупуване на мажоритарни дялове, или чрез разтрогване на приватизационните договори заради неизпълнението им.

"Бойко Борисов и ГЕРБ обичат монополите. Създадоха властови монопол. Създадоха медиен монопол и по абсолютно никой начин не положиха усилия за озаптяване на произвола на който и да е монопол в България". Това заяви на пресконференция на "Движение България на гражданите" Валентин Стоянов, който е енергиен експерт на партията. По думите му управляващите не са изпълнили нищо от предизборните обещания в сферата на енергетиката, които са поели през 2009-та година. Стоянов е категоричен, че ГЕРБ са излъгали с енергийната си програма и по никакъв начин не са осигурили защита правата на потребителите.

В "Движение България на гражданите" обсъждаме създаването на антимонополен закон. Първият принцип е да не се плаща нещо, което не се получава или не се ползва. Не може гражданите да плащат за загубите в преносната мрежа. Не може в цената да се включва т.нар. "несъбираеми сметки", т.е. когато един не плаща, това че монополистът не си събира от него парите, да бъде разпределяно върху тези, които плащат, посочи Нено Димов от партията.

Председателят на Комисията за борба с корупцията Яне Янев заяви, че смята да изслушва през следващата седмицата централното ръководство на ЧЕЗ. Според него безобразията в енергетиката са станали твърде много и антикорупционната комисия има пълно право да заподозре ЧЕЗ в редица нарушения. Осен това Яне Янев обяви, че смята в понеделник да се срещне с главния прокурор Сотир Цацаров, за да го запознае с корупционните схеми в енергетиката. "Ще му занесем повече от 35 тома документи за енергийната мафия", заяви лидерът на РЗС в ефира на bTV.


Според Вас, имат ли основание протестите срещу монополистите?-Анкета