В столицата протестът премина под наслов "ШШШ – Шумно Шествие против Шистовия газ”. Шествието тръгна в 11 ч. от МОСВ, а маршрутът бе бул. "Кн. Мария Луиза” - бул. “Кн. Александър Дондуков” - площад "Независимост” - бул. "Цар Освободител" - ул. "Г.С. Раковски” - ул. "Славянска” - свободното пространство пред МИЕТ, където бе запалена чаена свещ в отговор на призива на министър Трайчо Трайков към българите от районите, предвидени за сондажи за шистов газ, да палят свещ проучванията да се окажат успешни.

В шествието се присъединиха протестиращи от Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Нови Пазар и други градове.

Протестно шествие срещу проучванията и добива на шистов газ в страната премина през центъра на Добрич. Участниците в митинга скандираха "Искаме чиста вода, чиста земя", "Не превръщайте рая в пустиня", предаде БТА.

Протестиращите разрушиха символично макет на сонда за добив на газ. В протестна декларация до президента, председателя на парламента и министър-председателя протестиращите настояват публично да бъде огласена работната програма на всяка фирма, с която вече има или предстои да бъде сключен договор за проучване и добив на газ и нефт. Участниците в митинга искат Народното събрание да приеме най-късно до края на януари 2012 година закон, с който да бъде забранена технологията "хидравличен удар" на територията на страната.

Подписка под наслов "Да спрем убийството на България от технологията за проучване и добив на шистов газ" организират инициативен комитет "За чиста природа без шистов газ" и гражданско движение "Бъдеще за Русе". От днес до 23 декември пред Съдебната палата ще се провежда разяснителна кампания за опасностите от технологията за проучване и добив на шистов газ. Ще бъдат организирани прожекции на филми за проблемите, създадени от технологията в другите страни и настоящото положение на проблема в България. Тази вечер от 19 часа в центъра на крайдунавския град ще се състои и "Мърморещ протест със свещи", заявиха от гражданско движение "Бъдеще за Русе".

Заместник-министърът на енергетиката Делян Добрев обяви, че в понеделник предстои среща на Шеврон с варненската общественост, на която се очаква американската компания да представи технологията си за добив на шистов газ.

Според министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, подписването на договор с "Шеврон" не означава започване на добив, а само стъпка, за да започнат екологичните проверки.

Трайков коментира, че за половин година единният орган по управление на подземните богатства работи 6 пъти по-бързо в сравнение с трите министерства, които преди са отговаряли за това, предаде БНР.