Това се казва в официално съобщение на прокуратурата, публикувано на сайта на държавното обвинение часове след стрелбата срещу Златомир Иванов-Баретата.
Софийската градска прокуратура започна досъдебно производство срещу неизвестен извършител за опит за убийство и за причинен чрез взрив умишлен пожар.

„Това аз бих нарекъл най-бруталното посегателство дори не с оглед фигурата, а с оглед на мястото и показаното брутално съзнание за пълна безнаказаност, което, дай боже, да успеем да ликвидираме", коментира главният прокурор Сотир Цацаров, който е в Брюксел за конференция за борбата и превенцията на насилствения екстремизъм, организирана от еврокомисаря по вътрешни работи Сесилия Малмстрьом.

Около 9.30 ч. 44-годишният Златомир Иванов и 42-годишният му охранител Атанас Станков бяха простреляни при влизане в Съдебната палата, където трябваше да се гледа дело срещу него.
Баретата има 4 огнестрелни рани. Той е прострелян в корема, краката и ръката. В момента е в операционната на "Пирогов". Около болницата има засилено полицейско присъствие. От лечебното заведение не уточниха дали раните представляват опасност за живота му. Охранителят на Иванов е с огнестрелна рана в единия крак, но не са засегнати важни кръвоносни съдове.

БНР съобщи, позовавайки се на свои полицейски източници, че срещу Златко Баретата е стреляно с малокалибрена пушка с оптически мерник от таванския етаж на сградата срещу Съдебната палата. Произведени са няколко изстрела, след което апартаментът е бил запален. Към момента няма данни оръжието да е имало заглушител. Продължава огледът на изгорялото помещение.

Според живеещи в района сградата, от която е стреляно, има общо 5 или 6 входа, като два от тях са от задната страна и човек може да се измъкне абсолютно незабелязано. Повечето от апартаментите са заети от адвокатски кантори. Кооперацията е построена през 1926 година, а съседи разказаха, че на  таванския етаж са живеели клошари.

Районът около Съдебната палата бе отцепен, а движението - блокирано до около 13 часа. Много гилзи са открити при огледа на мястото на стрелбата. Те са от оръжията на охранителите на Златомир Иванов.

Снимки от мястото на покушението


Какъв сигнал ни дава стрелбата срещу Златомир Иванов? - Анкета