Причината за обмисляното деяние от майката Анна Върбанова и снаха й Николина Борисова е отказът на съда да разреши на намиращия се в софийския затвор Върбан да започне лечение в специализирана болница за онкоболни, предаде БТА.

32-годишният Върбан Борисов бе обявен през м.г. за издирване от МВР като лидер на банда, извършила серия от въоръжени грабежи в страната. "Опасните" са откраднали златни и сребърни накити и пари на обща стойност 249 500 лева.

На 10 май м.г. бившият състезател по бокс и ММА боец се предаде сам. Оттогава Боксьора, който страда от онкологично заболяване, е в ареста, като постоянно иска промяна на мярката си за неотклонение. 

От Националния център за развитие на ромите са изпратили писмо до инспектората на Висшия съдебен съвет, за да се направи проверка по случая с искане за промяна на мярката за задържане под стража. Уведомили са и главния прокурор Сотир Цацаров, който е разпоредил незабавна проверка.

При нея не са установени нарушения на наблюдаващия прокурор, като действията му са извършени при стриктно спазване на закона, посочват от прокуратурата.

Според заключението на последната съдебно-медицинската експертиза, изготвена на 25 септември т.г., здравословното състояние на Върбан Борисов е добро и лечението му може да се проведе при прилагане на мярката за неотклонение "Задържане под стража".

Задържаният е лекуван в болницата при затвора в София, както и във ВМА, Пета градска болница, ИСУЛ и МВР болница.

От прокуратурата уточняват, че обвинителният акт срещу бандата е готов, предстои неговото внасяне в съда.

От центъра за развитие на ромите обаче обявиха, че ще сезират и етичната комисия на ВСС, омбудсмана Константин Пенчев и Българския хелзинкски комитет за нарушаване на правата на Върбан Борисов.
ИЗБРАНО
ИЗБРАНО