Софийският градски съд наложи постоянен арест на Евелин Банев-Брендо, въпреки че е в затвора. Това стана по искане на база две заповеди за арест, заради присъди на Банев в Италия и Румъния. И двете страни искат екстрадицията на Банев за излежаването на влезли в сила присъди за трафик на кокаин. В Румъния присъдата е 10 години и 6 месеца, а в Италия 20 години.

Дори и за кратко, по процедура Банев трябва е с постоянна мярка "задържане под стража".

Преди няколко дни Евелин Банев поиска от съда в България да търпи у нас постановените спрямо него присъди от Италия и Румъния.

Въпреки че първоначално съдът определи искането на прокуратурата като "нонсенс", впоследствие реши, че е необходимо да бъде взета мярка за задържане под стража. Опасенията на състава са, че е възможно да бъде освободен преди да е приключил същинския процес.

Според съдебния състав законодателството позволява изпълнението на присъдата у нас да бъде прекъснато във всеки един момент. Налице е опасност от укриване и по тази причина определя мярка за неотклонение "задържане под стража".

От прокуратурата заявиха, че са пристигнали две заповеди от Италия и Румъния. Въпреки че Брендо е в Централния софийски затвор прокуратурата смята, че има опасност да се укрие, заради възможните хипотези да бъде освободен предсрочно и да няма достатъчно време за ново производство. Действията на Банев са характеризирани като опасни, а не е ясно и как е пристигнал в страната, допълниха от обвинението.

Защитата на Банев заяви, че хипотезите за предсрочно освобождаване, изразени от прокуратурата, са бъдещо несигурно събитие. И още - прекъсването на наказанието е след санкция на окръжния прокурор.

Адвокат Найденова припомни още, че на 24.06.2024 г. Брендо се е предал доброволно. Още същия ден Софийска градска прокуратура е привела в изпълнение наказание от 6 години лишаване от свобода. Същият ден Банев е депозирал молба за кумулиране на присъдите от Италия и Румъния, по които има общо 30 години лишаване от свобода.

В съдебната зала стана ясно, че у нас вече е образувано дело за кумулация на двете присъди на Банев в Румъния и Италия. Те са от 10 години и 6 месеца и 20 години.

В съдебната зала Банев заяви, че поддържа казаното от адвоката му.

Евелин Банев - Брендо бе обявен за международно издирване през 2018 година след постановена присъда за пране на пари.

Днес той бе докаран  в съда на улица "Черковна" с конвой от бронирани автомобили на съдебна охрана. В съдебната зала той се появи по къси гащи. 

Снимка: Булфото