Руският министър на отбраната Андрей Белоусов е наредил на Генералния щаб на армията да внесе предложение за оперативно реагиране на "провокации" от страна на американски стратегически дронове, които действат над Черно море, съобщи днес в изявление ведомството, цитирано от ТАСС.

В изявление на министерството се казва, че е забелязана повишена активност на полети над Черно море на американски стратегически дронове, които извършват разузнаване и обозначения на цели за насочване на доставяни от западните страни на въоръжените сили на Украйна оръжия с голяма точност за нанасяне на удари срещу Русия.

"Това свидетелства за нарастващото участие на САЩ и държавите от НАТО в конфликта в Украйна на страната на киевския режим", се казва в още изявлението. "Такива полети засилват вероятността от инциденти във въздушното пространство със самолети на руските военновъздушни и космически сили, което увеличава риска от пряка конфронтация между алианса и Русия", допълва Министерството на отбраната, съобщава БТА.

Според руското ведомство страните членки на НАТО ще носят отговорност за всякакви такива инциденти.

В изявлението не се споменава полуостров Крим в Черно море, който през 2014 г. Москва анексира от Украйна. Но руски военни съоръжения в Крим многократно са били обект на нападения от страна на украинските въоръжени сили, включително със западни ракети, отбелязва Ройтерс.

По-рано Украйна съобщи, че Одеса е била атакувана с балистични ракети от руска страна. 

Експлозиите са избухнали по обед, около 11:46 часа, съобщиха украински канали в Телеграм, предаде БТА. Сирените са или задействани, а хората призовани да се да се насочат към укритията.

"Всички одесчани да се укриват на безопасни места. Търсете най-близкото укритие в града по интерактивната карта "Бомбоубежище/укритие", призова кметът на Одеса Геннадий Труханов.

Съобщено беше и за разузнавателен дрон, който все още не е унищожен. Възможни са повторни изстрелвания на ракети, предупреждават властите.

Местните власти призовават всички жители на Одеса и Одеска област да остават в укритията.

Българите в областта са над 150 000 души и са трета по численост общност според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.