Това са Снежанка Велева-Стефанова – ръководител на специализирана служба за вътрешен одит на банката, избрана от Общото събрание на акционерите и Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев (името в официалното съобщение на прокуратурата е Красимир Хаджигенов - бел.ред)– външни одитори от специализирано одиторско предприятие „КПМГ България“, отговарящи за изпълнение на ангажиментите по отношение на КТБ.

Обвинението срещу Снежанка Велева-Стефанова е за това, че в периода от 01.01.2009 г. до 20.06.2014 г., не е положила достатъчно грижи за възложената й работа и от това е последвало разпиляване на имуществото на КТБ.

Последвали са значителни щети за банката, изразяващи се намаляване на капиталовата адекватност и влошаване на ликвидността, както и предизвикване на ликвидна криза. Това е довело до поставяне на банката по особен надзор и до намаляване на пазарната й капитализация.

Според прокуратурата, деянието е извършено умишлено, щетите са в особено големи размери и случаят е особено тежък.

Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев са обвинени, че в периода от началото на 2009 г. до 20.06.2014 г. умишлено са улеснили изпълнителните директори на КТБ - Орлин Русев, Илиян Зафиров, Александър Пантелеев и Георги Христов да не положат достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното им имущество.

От това е последвало разпиляване на имуществото и значителни щети за банката - намаляване на капиталовата адекватност и влошаване на ликвидността, както и предизвикване на ликвидна криза. Това е довело до поставяне на „КТБ“ АД по особен надзор и до намаляване на пазарната й капитализация.

Голева и Хаджидинев са действали в качеството си на отговорни одитори в различни периоди и са извършвали действия в нарушение на задълженията си съгласно Закона за кредитните институции и наредби на БНБ.

Въпреки констатирани нарушения в дейността на Корпоративна търговска банка, станали им известни в хода на одитните ангажименти, не са докладвали писмено и незабавно за тях на БНБ.

Тези нарушения, установени в периода 2009 г. – 2014 г., не са били отразени в одиторски доклади за надзорни цели, съгласно изискванията на нормативните актове.

По този начин Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев са възпрепятствали пълноценното използване на системата на пруденциален надзор на БНБ над дейността на КТБ.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че до края на седмицата ще има още обвиняеми по казуса, но не обяви имена.

Часове по-късно Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем за престъпление по служба бившия подуправител на БНБ и ръководител на управление “Банков надзор“ Румен Симеонов.
Според прокуратурата в периода 29.02. 2010 г. – 15.06.2013 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, той не е изпълнил служебните си задължения.

За същото престъпление към наказателна отговорност бе привлечен и друг бивш подуправител на БНБ и ръководител на управление “Банков надзор“ - Цветан Гунев, който наследи Симеонов на поста.