Тази сутрин главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че до края на седмицата ще има още обвиняеми по казуса, но не обяви имена.

Симеонов, който е бил избран с мандат 6 години с решение от 22.03.2007 г. на 40-то Народно събрание, е обвинен за престъпление по служба. 

Според прокуратурата в периода 29.02. 2010 г. – 15.06.2013 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, той не е изпълнил служебните си задължения.

Трябвало да организира, ръководи и отговаря за дейността на управление „Банков надзор“ при БНБ, като да прилага самостоятелно и независимо предвидените в закона мерки за въздействие, както и да издава индивидуални административни актове по Закона за кредитните институции, наказателни постановления и заповеди, които не е изпълнил.

В Доклад на Надзорната инспекция на БНБ от 29 февруари 2010 г. са констатирани множество нарушения в дейността на КТБ, създаващи опасност от застрашаване финансовите интереси на вложителите. Въпреки, че е бил уведомен за това по надлежния ред, Симеонов не е приложил предвидените в закона надзорни мерки.

Според прокуратурата престъплението е извършено с цел да се набави облага за акционерите на КТБ. Бездействието на обвиняемия Симеонов е предпоставка за настъпване на немаловажни вредни последици, изразяващи се в застрашаване на финансовите интереси на държавата, се казва в официалното съобщение.

На Румен Симеонов е наложена най-леката мярка за неотклонение - „Подписка“.

За същото престъпление към наказателна отговорност бе привлечен и друг бивш подуправител на БНБ и ръководител на управление “Банков надзор“ - Цветан Гунев, който наследи Симеонов на поста.

Днес Гунев и новият шеф на ДАНС Димитър Георгиев бяха изслушани на закрито заседание на временната парламентарна комисия за КТБ.

"Всички изводи от доклада на комисията ще бъдат публични и ще са готови след 3 месеца. Необходима ни е още информация, която сме поискали от БНБ. Има нужда от още данни за инспекциите на място в КТБ", заяви обаче лаконично председателят на Десислава Атанасова и отказа всякакви подробности, цитира я БГНЕС.

Тя уточни само, че депутатите са поставихме въпроси, които ще изяснят начина, по който се е събирала, обобщавала и анализирала информация в ДАНС през периода 2009-2014 г.