В интервю за bTV Цацаров подчерта, че имената няма да останат скрити от обществото и ще бъдат обявени, когато обвиненията станат факт.

По делото за присвояване на 206 млн. лева от КТБ обвинени досега са бившите изпълнителни директори Орлин Русев, Георги Христов, Илиан Зафиров и Александър Панталеев, Георги Зяпков - ръководител управление "Кредитиране", главният касиер Маргарита Петрова, главния счетоводител Мария Димова и заместник-главната счетоводителка Борислава Тренева-Кючукова.

Задочно бе повдигнато обвинение и на мажоритарния собственик Цветан Василев, който все още е в Сърбия, където властите решават да го екстрадират ли у нас.

По повод заявеното от банкера, че е направи показания пред евросъдия с разкрития за българския политически елит, които ще бъдат отворени в случай на неговота смърт, главният прокурор коментира:

"Това, което прочетох от него, са твърдения за оставени нотариално-заверени показания. Там някъде в сейфовете могат да присъстват всички тайни, които Василев е създал, не е създал или въобще не съществуват. Мястото, където трябва да бъдат проверени всички негови твърдения, се нарича протокол за разпит на обвиняемо лице. Всичко онова, което той би казал, не би следвало да бъде тайна за обществото".

По повод свързването на името му с депутата от ДПС Делян Пеевски, което направи банкерът Цветан Василев, Цацаров заяви, че това е стремежът на някой, който има подобни на Пеевски влияния в бизнеса и медиите.

Името на Делян Пеевски никога не е потъвало, то винаги е на повърхността. Винаги стремежът е той да бъде ръка за ръка с премиера, с мен, с някой друг. Всеки от нас да бъде пришит към него. Да се каже – тук са добрите, там са лошите – тези с Пеевски”.

Сотир Цацаров коментира и вчерашната среща между него и премиера, на която е представил виждането си, че не прокуратурата трябва да получава повече правомощия да разваля сделки, а финансовият министър. Тези предложения на ГЕРБ дойдоха именно заради сделката за 1 евро, при която Василев продаде няколко ключови компании.

Не отидох при премиера, за да му кажа: г-н премиер, аз не искам власт. Проведохме един разговор, в който и двамата дискутирахме това кое е най-прагматичното и полезното решение. Е ли полезно решение да се върнем преди 1 април 1998 година и да направим прокуратурата пълноправен участник в гражданското съдопроизводство – не. Е ли най-доброто решение главният прокурор да може да спира сделки, дори и за 48 часа? Как ще ги спре и откъде ще знае за това? Аз съм категорично против тези продължения”, допълни Цацаров.

Той подчерта, че премиерът се е съгласил изцяло с доводите, че подобни промени отварят вратите за злоупотреби и за посегателства на нормалните гражданско-правни и търговски отношения.

Главният прокурор изтъкна, че ако е искал повече власт, е щял да приеме предложението за повече правомощия. Той обаче не бил със самочувствието, че е човека, който може да реши всичко с магическа пръчка, каквато нагласа имало в обществото.

"Ясно е, че Б.Б., Ц.Ц. и И.Ф. съществуват"

Сотир Цацаров коментира и скандалните тефтери на бившия шеф на Комисията за установяване на конфликт на интереси Филип Златанов. По думите на главния прокурор ясна е цялата схема на работа под негово ръководство, но това нямало как да се докаже.

"Ясно е, че Б.Б., Ц.Ц. и И.Ф. съществуват и са реални хора, но с инициали и мълчанието на обвиняемия как виждате съд?", попита той.

По повод евентуалното преправяне на инициалите Д.П. в числото "10" , каквото самият Златанов твърди, че е имало, Цацаров няколко пъти заяви:

"На вас "10" ли ви трябва, за да идентифицирате Д.П.?"

Той бе категоричен, че няма как прокуратурата да е извършила манипулацията на тефтерчетата на Филип Златанов.