Реакцията на държавното обвинение е по повод писмото на Панов до президента, с което го призова да състави специална комисия, която да провери фактите около срещата на Сотир Цацаров с бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов.

В позицията на прокуратурата се казва:

"Като не оспорваме правото на г-н Панов да отправя искания до държавни институции, включително и до държавния глава:

1. Намираме за недопустими и неприемливи направените от него внушения за необективна работа на прокуратурата, а именно:

- "породи (се) усещането, че дейността на прокуратурата за възбуждане на наказателно преследване и осъществяване на надзор за законност се обуславя не от предвидените основания в закона, а от лични контакти, непрозрачно влияние и корупционни практики“;

- "това ще доведе до делегитимиране на една ключова държавна институция каквато е прокуратурата…“

- "..последвалите действия от страна на прокуратурата...водят до възникването на основателни съмнения в обществото за съществуване на опасност оплакалият се от злоупотреба с власт гражданин да стане обект на репресивен реваншизъм..“

- "..страната ни е заплашена от имиджова катастрофа с дългосрочни последици“

- "институционалното доверие в страната ни е пред пълен срив, а имиджът на държавата ни е на път да катастрофира“.

В позицията се казва още, че по този начин председателят на ВКС съзнателно  представя пред обществото цялостната дейност на прокуратурата като несъобразена със закона и повлияна от корупционни практики и внушава, че при вземане на решения по делата прокурорите безкритично изпълняват разпореждания.

Според държавното обвинение по този начин Панов компрометира честта и достойнството им, изразява неуважение към труда им и целенасочено уврежда престижа на професията.

От прокуратурата оценяват твърденията му като необективни, "предвид постигнатите добри резултати, признати от европейските партньори".

"Подобни твърдения с основание поставят въпроса дали председателят на ВКС би се произнесъл обективно, когато правораздава по дела, образувани по актове на същата тази прокуратура, чийто действия изначално окачествява като несъобразени със закона. Използването на подобни внушения като аргумент за постигане на цели, които нямат нищо общо с функциите на правораздаването, е несправедливо и неетично", завършва изявлението.

Съдиите защитиха Панов: ”Свестните у нас считат за луди...”

В същото време Съюзът на съдиите в България (ССБ) излезе с отворено писмо, в което обвини ВСС за отношениете му към Лозан Панов.

Преди седмица Пленумът на съдебните кадровици обяви, че той е оказал недопустим опит за намеса в работата на председателите на апелативните съдилища - пратил искане да му се предоставят протоколи от общите събрания преди изборите за нов състав на ВСС.

През април Панов поиска спешно информацията, за да установи дали шефовете на съдилищата са опитвали да окажат завоалиран натиск върху съдиите за обединяването около обща кандидатура в района.

По този повод от ССБ заявиха:

"Всички решения и начинът на вземането им от ВСС досега сочат само едно - мнозинството в съвета може да приеме, че черното е бяло. Без аргументи, разбира се. С бетонирано мнозинство. Вижте кои 11 от ВСС порицаха Лозан Панов".

Съдиите подозират, че реакцията е била толкова остра, защото подкрепата за регионалното представителство явно е трябвало да бъде пазена в тайна. И подчертават, че Панов по никакъв начин не е нарушил закона.

"Нека не забравяме същностните разлики между добро и зло, морално и неморално, почтено и непочтено, агресивно невежество и аргументирано отстояване на позиция. За съдържанието на тези базисни понятия не се спори в нормалната действителност. Само в паралелната реалност им се придава обратен знак като в обърнат наопаки свят. "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита…", завършва писмото.