Той питал председатели на апелативни съдилища в страната дали и как са се състояли общи събрания на съдиите за избор на нови членове на ВСС. Срещу решението, взето с декларацията, гласуваха други 7 съдебни кадровици.

Тя беше предложена от 12 кадровици, сред които представляващият Съвета Димитър Узунов, както и главният прокурор. Сотир Цацаров обаче не присъства на днешното заседание, съобщи правният сайт "Де факто".

Дискусията около решението отне близо 4 часа. Накрая отпадна предложението да бъде забранено на председателите на съдилища по места също да се месят в процеса по издигане на кандидатури и в начина, по който ще се гласува на предстоящите избори за нови членове на ВСС, предаде БТА.

Новият министър на правосъдието Цецка Цачева, която днес за първи път води заседание на Съвета, каза, че не е чула твърдения, според които в случая с Панов да са нарушени Законът за съдебната власт или Конституцията. Според нея процедурата по избор на нови членове на ВСС до момента върви по закон.

Цачева допълни, че от сегашния състав на Съвета очаква повече самодисциплина, и отбеляза, че тонът, с който е протекло днешното заседание на пленума на ВСС, е бил много по-различен от тона на предходното. Тогава за пореден път имаше скандал между мнозинството и вътрешната опозиция, която подкрепя Панов, след отказа да бъде проверена срещата на главния прокурор Сотир Цацаров от ЦУМ-гейт.

"Това старт на процедура за предсрочното отстраняване на Панов от поста ли е, което става с предложение от 17 от ВСС до президента", попитаха пък днес Юлиана Колева и Магдалена Лазарова от ВСС, но така и не получиха отговор.

Самият Панов цитара Гьоте: „Където лудостта е образец, там разумът е безумие”, и се оттегли от гласуването.

По-рано днес обаче той коментира пред журналисти пък писма до съдии от ВКС, ВАС, Софийския апелативен съд и Софийския административен съд, в които имало разпечатки на СРС-та с намеци за негови връзки с бизнес кръгове. Писмата съдиите са получавали персонално в пликове, на които пише, че подател е списание "Де Юре".

Панов определи атаките срещу него като полицейщина.
Протестът с агнешките главички преди дни пред ВСС пък висшият магистрат определи като част от мафиотския почин на действия срещу него. Тогава той дори допусна своето "физическо отстраняване".