Комисията да разгледа и проблемите, заливащи целия ни военнопромишлен комплекс.

Това стана ясно по време на извънредна пресконференция на партията.

От Алтернатива за българско възраждане посочиха също, че сезират прокуратурата и ще информират ЕК и посланиците на чужди държави у нас за административния произвол от страна на държавата, свързан с отказа на Агенцията по вписванията да впише „ЕМКО“ като собственик на „Дунарит“. Факт, който е ясно разписан в решение на Великотърновския апелативен съд.

„На карта е поставен целия военнопромишлен комплекс на България. На практика, на карта е поставен бизнес, който за миналата година е генерирал приходи от доста над един милиард евро, т.е. е един от най-сериозните двигатели на икономиката на страната ни. Въпреки, че чуха нашия апел икономическия министър да бъде изслушан в парламента, това изслушване се извърши проформа. Нито един от истински важните въпроси по случая не му беше зададен. Напротив, даде му се възможност да продължи да лъже безобразно. Защо той излъга, че не е ясен собственика на „Дунарит“ след като имаме решение на Апелативния съд във Велико Търново, в което се задължава Агенцията по вписванията да впише „ЕМКО“ като собственик на „Дунарит“?

На второ място питаме защо министърът излъга, че продукцията, която „ЕМКО“ беше произвел за Индия, може да бъде произведена и от „ВМЗ“ - Сопот? Това не е възможно по редица причини. Не на последно място, трябва да се попита министъра, който обясни, че лиценза на „ЕМКО“ е отнет на основание неправилно съхраняване на боеприпаси, защо тогава е отнет лиценза му за внос и износ, т.е. за външнотърговска дейност, а не за производство?“, попита председателят на АБВ Константин Проданов.

Думите му допълни Румен Петков, който бе категоричен, че „ВМЗ“ - Сопот не може да изработи някои от артикулите, заявени от Индия, тъй като десетилетия наред предприятието не е произвеждало нови такива, а само е реновирало стара продукция от същия вид.

„Преди няколко дни на пресконференция министърът си позволи и действие, което не може да бъде квалифицирано по друг начин, освен като престъпление. Той говори за конкретни производствени единици и за конкретни специални изделия, продукт на отбранителната ни промишленост. Ракети, снаряди - нарича ги с истинските им имена и казва кое къде се произвежда. Това никой, никъде по света не си го е позволявал! И министър-председателят трябваше да го изрита на часа от кабинета, още преди да е напуснал парламента. Защото този човек, чрез една от телевизиите в България, каза на цял свят кое, къде се произвежда. По брутален начин наруши търговската тайна. Той говори и за цени, и за проценти, т.е. той каза на всички евентуални утрешни контрагенти на българския военнопромишлен комплекс, как нашите износители могат да бъдат мачкани! Той ощети държавния бюджет и това някак си убягна от очите на народните представители.“

Според Петков от данни от констативните и приемо-предавателните протоколи между „ЕМКО“ и „Кинтекс“ се вижда ясно, че заводът производител е изпълнил всички свои ангажименти.

„Тези протоколи по безусловен начин показват, че в складовата база на „Деспред“ за бургаското пристанище е доставена цялата продукция, която трябваше да замине в началото на месеца и за която имаше специален кораб, изпратен от страната заявител. В крайна сметка тази продукция не беше натоварена, въпреки, че в документите ясно пише, че „Кинтекс“ приема продукцията, за да бъде изнесена. Т.е. „Кинтекс“ са вече собственици на тази стока и тук обясненията за отнетия външнотърговски лиценз на „ЕМКО“ стават още по-нелепи.

Необходима е анкетна комисия към парламента, която да провери цялата документация, свързана с действията на „Кинтекс“ в Индия, да провери брътвежите на министъра относно готовността на страната ни да бъде сменен производителя на артикулите. Комисия, която да види как ще повлияе това безумие на министъра с отнемането на външнотърговския лиценз на „ЕМКО“ върху „ВМЗ“ - Сопот, който не е ясно ще продължава ли да внася барута, който се произвежда в Сърбия на поточна линия, която е собственост на „ЕМКО“.

В заключение Константин Проданов и Румен Петков посочиха, че ако договора с Индия не бъде изпълнен, България може да загуби достъп до този пазар, а реномето на военнопромишления ни комплекс - сринато, което може да доведе до крах и държавните, и частните предприятия в сектора.