Коментарите около евентуалното му бъдеще в политиката се разразиха усилено, след като неочакавно Стоичков се появи днес в парламента и наблюдава от балкона как депутатите гласуваха вота на недоверие към кабинета "Борисов".
Иначе той още през март заяви, че не иска да става политик.

Бившият треньор на националния отбор уточни, че е бил в Народното събрание по покана на народния представител от ГЕРБ Емил Димитров, съобщи БТА.
"За пръв път исках да присъствам на един вот, който е важен за България и ми беше много интересно, затова помолих мой приятел днес да бъда гост тук. Знаете моите отношение към ГЕРБ, как работим с Емил Димитров в Етрополе за детско-юношеския футбол", обясни той.

Стоичков посочи, че това, за което ще работи, и това е уговорката му с Бойко Борисов, е развитието на спорта.

"Нито аз, нито Стефка Костадинова (нейното име също беше спрягано, но и тя отрече - бел. ред.) сме заслужили да бъдем там, където не ни е мястото", добави Камата.
Според него тези информации са пускани в медиите от "другари от другата партия, които си ги спрягат, както им е удобно".

Стоичков определи днешния вот като важен за България. Очакванията му обаче за "много шум за нищо" в пленарната зала били оправдани. От дебатите той останал и с добро, и с лошо впечатление. Харесало му изказването на вътрешния министър.
"В лицето на Цветан Цветанов видях увереност, спокойствие, знае какво да приказва и какво да каже, когато има факти. Критиките ги знаем какви са и аз съм ги изпитал на гърба си най-много, не трябва да се делим, дайте нещо по-позитивно. Сега е моментът да се съберем всички, независимо от коя група, и да помогнем на това правителство. Не може на всеки два-три месеца да има вотове на недоверие”, призова Стоичков, цитиран от "Фокус".

Според него българите трябва да се обединят, както през 1994 г., когато отборът на България по футбол спечели четвъртото място в света.
Той порица депутатите, които напуснаха пленарната зала и не участваха в гласуването, с което, по думите му, показали неуважение към колегите си.

Христо Стоичков обяви още, че неговата цел е да се направи това, което не е правено никога в България, "според уговорките с някои високостоящи" - поне три стадиона. Той изрази увереност, че това ще стане. По идея на футболната звезда управляващите обмислят стипендии за спортисти за постигнати високи успехи на елитни състезания и турнири.
"Знаете, че моята работа е свързана със спорта и аз винаги ще помагам на спорта", категоричен бе Стоичков. 

Преди парламентарните избори през 2009 г. се твърдеше, че ГЕРБ го канят за мажоритарен кандидат, но това така и не се случи.