Плавателният съд се запали по време на ремонт в завода "Звьоздочка" в руското пристанище Северодвинск, Архангелска област.

След няколкочасова борба с огъня, пожарникарите решили да запълнят дока с морска вода, за да угасят огъня, съобщи говорителят на корабостроителния завод Евгений Гладишев, цитиран от АФП и БНР.

Вижте снимки >>>

Щетите от пожара надвишават 100 милиона рубли (около 1,68 млн. евро), съобщи за ТАСС източник от междуведомствената комисия по разследване на причините за произшествието.

По думите му огънят е повредил системата за потапяне и изплуване на подводницата. Изгорели са кабелите на размагнитващото устройство, намаляващо магнитното и електромагнитното поле на плавателния съд, както и звукоизолационното покритие на цистерните на главния баласт и твърдия корпус.

Източникът потвърди, че причината за пожара е нарушение на мерките за безопасност при работа по корпуса, съпроводена с високи температури.

Комисията, която започна работа тази сутрин, включва представители на министерствата на промишлеността и търговията и на отбраната, на Обединената корабостроителна корпорация, както и научни и технологични институции.
 
Плавателният съд е оборудван с крилати ракети с ядрени бойни глави и противолодъчни ракети. Всички оръжия обаче, са били извадени преди началото на ремонта.

Още преди месеци са били демонтирани и всички потенциално опасни части от атомния реактор на подводницата.

Пожари на подводници

Огромна експлозия и пожар избухнаха на борда на индийска подводница, акостирана в пристанището на Мумбай през август 2013 г.
Тогава загинаха всички 18 членове на екипажа.

През септември 2013 г. избухна пожар на борда на руската атомна подводница "Томск". Огънят пламна при заваръчни операции в кораборемонтния завод "Звезда".
Тогава бе съобщено, че атомният реактор на "Томск" е бил спрян още преди да започне ремонтът на подводницата, а въоръжението й - свалено.

Руската атомна подводница "Екатеринбург" пък се запали през декември 2011 г. Тя беше на ремонт в кораборемонтния завод в Росляково, Мурманска област.