Председателката на Български пациентски форум почина на 7 януари след дълга борба с рака.

"Теодора толкова кураж беше вдъхнала на много хора и здрави, и болни. Един човек, който никога не имал власт, промени обществото ни", каза пред БГНЕС д-р Стойчо Кацаров, с когото тя работеше от години в Центъра за защита правата в здравеопазването. "Хиляди онкоболни и не подозират, че благодарение на нея са излекувани, защото тя години се бореше със здравното министерство, с институциите, те да получават адекватните лекарства, които им се полагат по закон", напомни той.

"Теодора Захариева е първият случай в живота ми не само като лекар
, този човек, това дело, тази душевност не бива да бъдат забравяни и аз мисля какво трябва да се направи, за да не се забрави случаят Теодора", коментира и авторитетният онколог проф. Иван Черноземски.
По думите му, трябва да се направи така, че да се дава най-доброто от медицината за онкоболните.
"А това, което тя направи като човек, е удивително, всичко, което получаваше, даваше за другите и никога нищо не запазваше за себе си. Но обществото не трябва да я забравя, да не минат няколко години и да забрави какво тя е дала, а тя даде много", допълни професорът.

"Незаменим човек, сподвижници сме на практика, заедно сме в Центъра за защита правата в здравеопазването от учредяването и сега, когато тя вече беше много болна и отсъстваше – всички наведнъж не можехме да я заместим", каза пък адвокат Асен Георгиев.
"Невероятно борбен човек, съобразителен, впечатляващ и с поведение и с какво ли не...Всеки ден бяхме заедно, но никога не е ставало дума за смъртта. Изглеждаше невъзможно да умре, едва последните две седмици започна да вярва, че може да умре. Ще продължим да правим всичко, което тя правеше, дори в повече, ще се стараем и ще правим и мероприятия, които да носят нейното име. Не бива да се забравя такъв човек", обеща Георгиев.

"Аз защищавам правата на хората като институция, а Теодора Захариева го правеше като личен избор и то в края на живота си, това е големият героизъм, коментира омбудсманът на България Константин Пенчев.

"Скоро правихме кръгла маса за генеричните лекарства и тя участваше толкова активно и за мен беше изненада, когато разбрах, че е починала. Сигурен съм, че делото й ще продължи, тя е пример, тя създаде една организация, която направи толкова много за правата на пациентите. Сигурен съм, че ще има смели хора като нея, които ще продължат. Това е демокрацията, такава, каквато я правят хора като нея", убеден е омбудсманът.

Повече от 10 години Теодора се бори не само с тежката диагноза, но и с бездушието на институциите. Тя беше първата, която приживе осъди Министерството на здравеопазването за това, че не са й осигурени навреме животоспасяващи лекарства. Още през 2004 г. Захариева застана с протест пред сградата на ведомството, като си свали перуката след тежката химиотерапия.
Средствата, които тя спечели от делото срещу МЗ, вложи в пациентска организация за обучение болни не само от онкологични заболявания, но и с други страдания, да отстояват правата си пред държавата.

"За мен няма по-голямо щастие от това по празници да получа SMS: "Благодаря, че ми спаси живота", сподели Захариева преди време. Тя бе отличена с голямата награда "Човек на годината" 2009 от Български хелзинкски комитет.

На 17 януари Теодора Захариева щеше да навърши 46 години.