18-годишните младежи бяха задържани и им бяха повдигнати обвинения в опит за убийство. Днес Софийският градски съд гледа мерките им за неотклонение.

Пред журналистите в съдебната зала Александър Донов заяви, че много съжалява за случилото се, предаде Дарик радио. Приятелят му Патрик остана безмълвен.

Вижте снимки >>>

Защитата на Александър Донов оспори пред съда повдигнатите обвинения като заяви, че няма доказателства задържаните да са искали умишлено да убият Христо. Адвокатът допълни, че нанесените на детето травми представляват само средна телесна повреда.

Защитата на Патрик Първев не оспори доказателствата по делото, но заяви, че неговата вина в случая е значително по-малка, предаде БТА.

Адвокатите и на двамата задържани настояха пред съда клиентите им да бъдат пуснати от ареста.

По време на заседанието стана известно, че според вещите лица по делото 3-годишният Христо е бил малтретиран в продължение на дни преди да се стигне до инцидента, след който той изпадна в кома. Според заключението на лекарите, ако на детето не е била оказана спешна медицинска помощ, със сигурност то е щяло да почине.

Дни преди инцидента обвиняемите са направили и снимки на Христо, на които е личало, че той е бил посинен, включително и по лицето.

Съдебният състав отбеляза, че според данните по делото задържаните очевидно са малтретирали 3-годишното дете "редовно и дори с удоволствие" и ги оставиха за постоянно в ареста.

Днешното решение на Градския съд може да се обжалва пред Софийския апелативен съд. Насрочената дата за обжалването е 30 юли.

Христо излезе от кома, диша сам

Към момента пряка опасност за живота на малкия Христо няма. Тази сутрин момченцето е излязло от комата и вече диша самостоятелно. То ще остане в реанимацията, тъй като травмите му са много тежки. Когато състоянието му позволи, детето ще бъде преместено в Клиниката по неврохирургия.

Майката Невена Велинска е посетила за кратко сина си, който е комуникативен и поискал тя да му попее, съобщават близки на жената във Фейсбук.

3-годишният Христо бе приет в понеделник в "Пирогов" с мозъчен кръвоизлив и други множество наранявания. Детето бе на апаратно дишане.

18-годишните Александър Донов и Патрик Първев, които го пребиха, пък смятали, че с побоя възпитават детето. Това става ясно от кратките обяснения на двете момчета пред разследващите. Младежите смятали момченцето за палаво и разглезено, предаде БНР.

Александър и Патрик трябвало да гледат Христо за един месец, докато майка му, която е цигуларка, работи в чужбина.

Разследващите случая бяха категорични, че подбудите на двете момчета за жестокия побой не са от хулигански характер. Патрик и Александър смятали, че като издевателстват над Христо, ще го превъзпитат и научат на ред. Все още не е ясно кой от тях е бил инициатор на насилието. Детето било бито, ритано и заливано с вода. Не е ясно обаче защо младежите са заснели с мобилен телефон част от действията си.

Полицаи, които са гледали клиповете, ги определиха като брутални. Разпитите по случая продължават вече трети ден. Разпитани са и близки на двете момчета и съседи.

Прокурорът по делото Иван Тасков каза, че е разпоредена техническа експертиза на снимките и видеотозаписите. По думите му, майката е основният свидетел по делото. Именно тя е представила снимките като доказателства, като на една от тях се вижда, че 3-годишният Христо има синина на бузата си, предаде "Фокус". Попитан защо майката не е сезирала някого, след като е видяла това, Тасков каза, че двамата обвиняеми са й обяснили, че детето е паднало.

"Патрик се пренася да живее в апартамента някъде около 1 юли", посочиооще   прокурорът и обясни, че тримата - Патрик, Александър и Христо са живеели най-малко 20 дни заедно.

По думите на Иван Тасков, има достатъчно събрани доказателства, които да докажат, че Патрик е живял в апартамента, а не както се твърдеше в залата от неговия защитник, че само е прихождал в жилището.
Според прокурорът не е вярно и твърдението, че Патрик има по-малка вина за извършеното деяние.