Двете момчета, пребили детето, са снимали с мобилни телефони издевателствата. Това разказаха пред БНР близки до разследването. В апаратите на момчетата са намерени клипове, които показват извършеното от тях.

Съдържанието на видеоклиповете е брутално. От заснетото става ясно, че 3-годишният Христо е измъчван дни наред.

Все още не е ясно защо двете 18-годишни момчета са извършили престъплението. При разпитите те не са обяснили мотивите си.

Двамата са обвинени в опит за убийство.

Дежурните екипи в "Пирогов" цяла нощ са се борили за оказване на необходимата медицинска помощ, съобщи по-рано доц. Румяна Андонова, цитирана от БиТиВи.

Христо е с мозъчен кръвоизлив. Множество синини са открити по тялото му. Медиците смятат, че са стари и не са само от деня на приемане в болницата.

Детето е оперирано. То е в детска реанимация и борбата за живота му продължава. Доц. Андонова посочи, че в момента Христо е в медикаментозна кома поради характера на пораженията. Д-р Андонова обясни, че е рано да се правят прогнози. Травмата е тежка, но лекарите на този етап на могат да кажат дали ще се наложи втора операция.

В „Пирогов" често пристигали малтретирани деца. Доц. Андонова обясни, че имат стройна система за алармиране, както и следовател и винаги се съобщава на социалните служби.

Сигналът за тежко пострадало момче на три години е постъпил в понеделник в Трето районно управление на полицията в столицата. Детето е настанено в "Пирогов"с множество наранявания и в момента е в кома.

Според разследващите двамата задържани са се грижили за него в апартамент в столичния квартал "Зона Б19", където са му нанесли тежък побой. На гледачите са повдигнати обвинения за опит за убийство.

Двамата младежи и майката

Осемнайсетгодишните Александър Донов и Патрик Първев бяха разпитани. От прокуратурата уточниха, че се проверяват всички версии и са назначени експертизи дали в случая става въпрос за единичен побой или детето е било малтретирано системно.

Ще бъде извършена експертиза и дали двамата младежи са употребявали наркотици. Те нямат криминални регистрации и все още се изясняват взаимоотношенията им с майката на детето, посочиха от държавното обвинение.
Веднага щом разбрала за случилото се с детето й, жената се завърнала в България. Майката е цигулар и свири на круизни кораби в чужбина.

Близък приятел на майката, разказа по Нова тв, че животът й не е лек и сама отглежда детето си.

Майка и баща й са починали, а бащата на момченцето не се интересува от него. "Тя се грижи за детето много добре. То е осигурено с всичко като удобства вкъщи. Не мога да си обясня жестокостта от тези хора”, коментира приятелят.

Все още няма яснота и за това, как точно майката се е свързала с момчетата и е решила да ги наеме да гледат сина ѝ. Според едната от версиите, първо е била наета възрастна жена, която обаче се е разболяла и заради това се е стигнало до решението детенцето да бъде оставено на грижите на тийнейджърите. Другата версия сочи обаче, че едното от момчетата е живяло повече от седмица при майката и детето, преди да бъде наето за тази работа.