"Версията, по която има задържано лице в качеството на обвиняем за пожара, не е основната. Версията "Клошар" по никакъв начин не изключва други версии, по които полиция и прокуратура работят заедно", каза в Пловдив Сотир Цацаров след работна среща с представители на прокуратурата, икономическа полиция и пожарната, предаде БТА.

Вчера прокуратурата повдигна обвинение и задържа за 72 часа бездомника Любомир Данчев, който е обитавал четвъртия етаж на сградата, която пламна в събота първа.

Цацаров допълни, че разследването при всички случаи трябва да търси не само прекия изпълнител, но и евентуалния инвестиционен интерес, който стои зад този пожар.

Той припомни, че спрямо сградите има изключително тежки рестриктивни процедури за опазване на културното наследство и когато от тях останат "само голи стени, тогава отпадат множество затруднения пред настоящи или бъдещи собственици".

По думите на главния прокурор досъдебното производство ще продължи като следствено дело и разследването ще бъде поето от следователи от Окръжна следствена служба по две направления.

"Едното ще бъде свързано с прякото възникване на пожара и с начина на разпростиране на огъня, а второто ще обхвне евентуален инвестиционен интерес и всичко, свързано със сградите в административно, строително и всяко друго отношение до момента на пожара и това, което би се случило след това", коментира Цацаров.

В Пловдив ще започне работа екип от специалисти на Главна дирекция "Пожарна и аварийна безопасност", които по думите на Цацаров в много кратък срок трябва да дадат заключение кога следователите ще могат да влязат в изгорелите сгради. Те ще трябва много бързо да изготвят и пожаро-техническата експертиза.

Във връзка с разследването са иззети всички налични снимкови и видеоматериали, разпитани са свидетели, предстои да бъдат разпитани собствениците на имотите, кметът на града и на район "Централен", както и главните им архитекти.

Целта е да се провери кои административни бариери е премахнал пожарът, каза главният прокурор.

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов каза, че има очевидец, който е заснел началото на пожара, от което ясно се вижда, че огънят е тръгнал от 4-я етаж, обитаван от Данчев.

По думите на Попов това е третото помещение, което е ползвал задържаният и в което е възниквал пожар.

"Лицето е обществено опасно, има регистрация в психиатричната клиниката с диагноза "лека дебилност", което обаче не му пречи да носи наказателна отговорност", добави наблюдаващият прокурор.

МВР ще окаже съдействие с най-доброто, което има като експерти на национално ниво, каза пък главният секретар Георги Костов. Той уточни, че в хода на разследването всички експертизи ще бъдат извършени в института по криминалистика и криминология в София.

МК спасило тютюневите складове през 2010 г.

Министерството на културата (МК) е спасило през 2010 година от демонтаж два от най-хубавите тютюневи склада в Пловдив, съобщиха от ведомството.

Емблематичните сгради са спасени, след като Министерството отхвърля проекта на италианските собственици от дружеството "Р.И.П.А" ООД, внесен тогава от Пиетро Луиджи Гиа.

Италианските собственици са искали да демонтират складовете, които са културни ценности и са част от прочутия архитектурен ансамбъл на ул. "Иван Вазов" в Пловдив. В проекта им има и искане за последващо преизграждане и надстрояване на въпросните сгради.

МК отказва да съгласува проекта и така спасява ценните тютюневи складове, наричани от пловдивчани "Кудоглу" по името на големия дарител и благодетел на Пловдив.


АНКЕТА: Кой е виновен за пожара?