Това съобщи директорът на Областната дирекция на МВР-Пловдив старши комисар Тодор Чонов на пресконференция за оповестяване резултатите от дисциплинарната проверка, предаде „Фокус”.
Други двама полицаи са наказани с "порицание" за срок от една година заради нарушение на вътрешните правила и Етичния кодекс на МВР, съобщи още Тодор Чонов, цитиран от БТА.

На 5 ноември 23-годишният Стефан Бофиров е отведен за разпит в пловдивската полиция. Той е студент, но работи от 2 години на рецепцията на частен хотел в града. Разпитът е, тъй като от стая на клиенти изчезват близо 1000 лева. 23-годишният Бофиров е разпитван близо 4 часа и твърди, че е бил пребит от полицаите.
Той е претърпял операция на ухото, тъй като е получил травматично разкъсване на тъпанчето. Извадил си е медицинско и е подал жалба в прокуратурата за извършено полицейско насилие.

Според оповестените резултати на проверката, уволненият Добрин Дренски е нарушил служебната дисциплина и с действията си е превишил правата си, с което е застрашил авторитета на полицията.
Наказанията ще имат превантивен ефект спрямо всички служители на Областната дирекция на МВР, смята старши комисар Чонов.

Стефан Бофиров на два пъти е променял думите си пред съдебния лекар, като първо заявява, че е бит от неизвестни лица, а едва при втория път – че е бит от полицаи във Второ полицейско управление, каза още той.
Чонов поясни обаче, че са доказани пропуски на наказания служител, за да се стигне до уволнението му. За това свидетелстват записи от камери и свидетелски показания на над 20 души.

По думите на Чонов, решението за дисциплинарното уволнение не е било лесно, от човешка гледна точка, тъй като Дренски има и новородено дете през тези дни, но въпреки това проверяващите са действали принципно.

Чонов се извини на студента за преживявото и изрази надежда в бъдеще да няма подобни случаи, уронващи престижа на МВР.
Води се и следствие, като последно ще се произнесат съдът и прокуратурата за конкретната вина на полицаите. 

Общо четирима от петимата полицаи участваха в побоя, аз съм го описал това, но наказаният ми нанесе най-големите травми и на ухото, и по ръцете и най-много време участва в разпита, каза за „Фокус” Стефан Бофиров. Доволен съм, че се стигна до истината и се свърши работата, добави той.