Според публикацията Сава Чуролеев е избран за наемател на плаж "Корал" край Царево за 5 години.

Миналата година Чуролеев, който е концесионер на плажа в Слънчев бряг, получи предупреждение от министър Лиляна Павлова, че ще му бъде отнета концесията заради редица нарушения, открити при проверката на МРРБ. Това обаче не се случи.

Другият кандидат е Атанас Русев, който е бил наемател на плажа преди години и е председател на сдружение "Да запазим Корал". Той днес, заедно със свои приятели поддръжници, протестираше пред регионалното министерство, предаде БНР.

На екоконцесията победители сме били "Да запазим Корал", а пък е изкарано, че победител е една друга фирма, свързана с господин Сава Чуролеев. Значи не може в един месец, април на 2015 година в рамките на 15 дни за един плаж да се пуснат успоредни процедури. Една процедура за наем за пет години и една процедура за концесия за 15 години и това става за едно и също място, каза Русев, цитиран от БНР.

Отдаването на плажа на „Корал“ на концесия на фирми на Чуролеев предизвика остра реакция на природозащитниците.

От Министерството на регионалното развитие отрекоха това със съобщение до медиите.

"МРРБ категорично възразява срещу грубите опити за манипулации по повод разпространяването на неверни информации за стопанисването на един от най-големите и девствени плажове по българското Черноморие - Корал", съобщиха от ведомството.

Българската държава е тази, която е взела решение плаж "Корал" и плажът на къмпинг "Делфин" да са първите, на които да запази натуралната природа и стартира процедурата за екоконцесия, се напомня в прессъобщението.

До това решение за създаване на екоплажове се стигна през април, след като бе излят бетон за строителство на къмпинг "Юг" в залива Корал. През август обаче кабинетът рестартира двете екоконцесии с мотива, че подадените оферти не отговарят на няколко от важните изисквания за двата плажа.
Виж подробности тук >>>
.

"Държава е тази, която е спряла строителството в уникалната природа и е отменила разрешителните за строеж на мегакомплекс и е решена да доведе до край това решение", пише още в съобщението на МРРБ.

От министерството отбелязват, че не изключват появата на лъжливи и клеветнически твърдения в средата на зимата да идват от неуспели кандидати в откритите и прозрачни процедури за стопанисване на плажовете.

МРРБ категорично се противопоставя на подобни опити за неверни внушения, отбелязват още от министерството.

Въпреки опровержението природозащитници обаче протестираха пред министерството под наслов „Да запазим Корал”.

Исканията им са: да бъдат прекратени незабавно процедурите и сключените договори за наем на плаж "Корал" и "Делфин". Да бъдат публично обявени имената на всички замесени и наказани лицата от МРРБ, свързани с обявяването на процедурата за екоконцесия на плаж Корал като незаконна.

Настоява се новата процедура за еко концесия на плаж Корал да бъде прозрачна и оформена след широко обществено обсъждане.

Освен това всички служители на МРРБ, участвали в комисията за еко-концесия на плажа Корал, да бъдат уволнени дисциплинарно и разследвани от прокуратура.

АНКЕТА: Ще успеем ли да спасим природата от бетона?