Целта е те да станат екоплажове, каза пред журналисти в МС министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Процедурата за отдаване на концесия на тези плажове ще продължи шест месеца и за да не се затрудни летуването, плажовете ще бъдат дадени под наем, обясни тя.

Павлова разясни, че ще има нов вид процедура - избор на концесионер със специални изисквания, за да може тези два плажа да бъдат в категорията „екоплажове”.

За да бъдат екологични плажовете, на тези места търговските обекти ще са с леки конструкции и ще са само на 1% от площта, а шезлонгите и чадърите ще са от естествени материали, най-вероятно дървени .

"Третото интересно и различно изискване, това са атракционите на плажа и водните атракциони. Всички те трябва да отговарят на изискването да са екологични, примерно да са безмоторни, защото отново не трябва да пускаме замърсяване на водата на този плаж", обясни регионалният министър.

Ще има и специални изисквания към сметосъбирането, към заустването на тези места, за които няма канализация, за да се осигури опазване на околната среда.

Павлова поясни, че тъй като изискванията към концесионерите са различни, а площта, на която могат да разполагат своите обекти - по-малка, цената на концесиите ще е по-ниска.

"Разбира се, концесионерът е този, който ще определи и предложи минималната цена за единия плаж - за "Къмпинг „Делфин” цената започва от 4300 лева, а за „Корал”, тъй като и плажът е по-голям - 58 000 лева e минималната начална цена. Оттам нататък потенциалните концесионери са тези, които трябва да предложат своето концесионно възнаграждение", каза още Павлова.

Тя посочи, че срокът за наем е до 5 години, ако е неуспешна концесията, а ако има успешно избран концесионер, договорите за наем ще се прекратят.

До това решение за създаване на екоплажове се стигна, след като бе излят бетон за строителство на къмпинг "Юг" в залива Корал.

Държавата ще обжалва противоречиви решения на съда

Правителството предлага още държавата да може да обжалва противоречащи решения на съда за аналогични казуси, касаещи незаконно строителство, съобщи още Лиляна Павлова след заседанието на МС.

При незаконно строителство, като случая с „Корал”, ние имаме различно решение на съда по един и същи казус. Имаме различно тълкуване, а процедурата е едноинстанционна и това, което постанови съда е това, което приемаме. Сега предлагаме процедурата да бъде двуинстанционна -да има възможност държавата да обжалва решение на съда, когато имаме противоречащи решения за аналогични казуси", посочи тя.

Министърът обясни, че това дава възможност държавата да обжалва и на горна инстанция съдебните решения, за да се търси тяхната еднаквост по аналогични казуси.

Забраняват строителството в свлачищни райони


Правителството предлага и промени в Закона за устройство на територията, с които регионалното министерство ще забрани издаването на строителни разрешителни за свлачищни райони, забраната ще е пълна, ако няма изградена ВиК система.

Ще се увеличат и глобите за главните архитекти на общини, които не контролират строителството.

Предлага се също делата в тази връзка да се гледат на две инстанции, за да може държавата да обжалва съдебни решения. Последното е свързано с казуса за строителството в къмпинг "Юг".