Проведени са 10 процедури за избор на концесионери на морски плажове. Седем от тях са проведени успешно, една концесия е прекратена заради липса на оферти.

Прекратени са и двете така наречени екоконцесии - за плажовете "Корал" и "Делфин". Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова след края на днешното правителствено заседание.

Причината за прекратяването е, че подадените оферти не отговарят на няколко от важните изисквания за двата плажа. Финансовото предложение не дава добра обосновка за предложената цена, която да заплаща концесионера, добави Павлова.

Например за "Корал" предложените параметри предвиждат 5000 души да ползват едновременно плажа, за който обаче не са осигурени нормални хигиенни условия и течаща вода, няма предоставени екоелементи.

Исканията на обществото за липса на застрояване – дори с временни обекти, пораждат необходимостта да се предвиди допълнителен критерий за оценяване на екологични функционални решения, а в нито една от представените оферти не са предвидени щадящи за околната среда условия, пише още в мотивите на регионалното министерство

Лиляна Павлова каза още, че процедурите ще бъдат обявени отново, като ще се добавят допълнителни критерии.

Плажът “Делфин“ се намира до Ахтопол, а “Корал“ -  край село Лозенец, Бургаска област.  През пролетта след скандал за незаконно застрояване там правителството реши да ги даде на специална концесия, за да станат екоплажове.

Поради липса на подадени и регистрирани заявления за участие в конкурса за определяне на концесионер, се прекратява процедурата за плажа „Иканталъка 2”. Задължителните дейности на плажа са обезпечени с договор за отдаване под наем, предвижда още правителството решение днес.

Нови концесионери на 7 плажа по Черноморието

Правителството днес определи концесионерите на морските плажове „СБА” в община Каварна, „Смокините – юг”, „Смокините-север“, „Каваците-север”, „Златна Рибка“, „Созопол-Буджака“ в община Созопол и „Козлука“ в община Несебър.
Те са определени след проведени конкурси, а договорите влизат в сила от 1 януари 2016 г.

Вижте концесионерите тук >>>

Свалят цените за чадърите и шезлонгите на плажа

Министерството на регионалното развитие и благоустройството инициира процедура за избор на оценител, който да направи оценка за нови 15 концесии на морски плажове, съобщи още Павлова.

Нов елемент ще бъде допълнително изискване за цената на чадъри и шезлонги, обясни Павлова и подчерта, че цената в момента варира от 5 до 60 лева и е огромна диспропорцията, така че за да се стимулират кандидат-концесионерите, който предлага максимално ниска цена или безплатна площ и безплатно ползване на чадъри, ще получава повече точки.

Лиляна Павлова и министрите на вътрешните работи и на туризма са обсъдили още при създаването на министерството на туризма управлението на плажовете да премине към новото министерство.

"Очакваме то да предложи на Съвет за развитието своята концепция и визия и да предложи изменение на закона. Всичко това трябва да се случи в следващите месеци, за да се случи прехвърлянето от януари следващата година", каза Павлова.

Преди седмица Лиляна Павлова обяви, че плажовете Слънчев бряг – север, Обзор - централен и Ахтопол – север са с категорично установено трайно, системно неизпълнение на законовите и договорните условия в концесията. След края на сезона вероятно тези договори ще бъдат прекратени предсрочно.

АНКЕТА: Ще успеем ли да спасим природата от бетона?