"Такива са разчетите на държавата", аргументира позицията си финансовият министър.
"В голяма част от Европа такива неща няма, в САЩ никога не се плаща 13-та заплата. Това е останало от миналата практика, която така или иначе трябва да излезе от България", категоричен бе пред български журналисти в Брюксел Симеон Дянков, цитиран от БТА.
Той бе в Европейския парламент, където участва в дискусия за отражението на икономическата криза в Източна Европа.

Финансовият министър смята, че България трябва да се стреми с добра политика, не само данъчна, но и по доходите, да постигне вдигане на пенсиите и заплатите.
Според Дянков, това, че колегата му Младенов изразява друга позиция, се дължи на факта, че би му се искало да има пари за допълнителни плащания, но случаят не е такъв.
Вчера социалният министър Тотю Младенов заяви пред в. "24 часа", че все още има надежда за коледни добавки поне на най-бедните пенсионери. Днес той потвърди това. Според Младенов се търсели 60-70 млн. лв., с които да се подпомогнат тези, които вземат пенсии до 250 лв. Той прогнозира, че следващата седмица правителството ще се произнесе окончателно.

Дайте някоя премия в повече за Коледа на работниците. За това междувременно призова премиерът Бойко Борисов шефа на "Софарма" и председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Огнян Донев, предаде "Стандарт нюз". Министър-председателят присъства на първата копка на новия завод на фармацевтичната компания.

Един ден полет на хеликоптера на премиера е равен на увеличението от 50 лева като коледна добавка за пенсиите на 125 пенсионери. Това пък каза в парламента депутатът от БСП Корнелия Нинова. Според нея твърдението на премиера, че не се намаляват доходите на хората през 2011 година не отговаря на истината.

"Пенсионерите трябва да знаят, че реално през 2011 г. пенсиите им ще намалеят средно с около 28 лв. Инфлацията за 2010 година и 2011 година, събрана общо, е 10%, а средната пенсия е 280 лева - сами можете да изчислите, че средно пенсионерите ще обеднеят с 28 лева", доказа с цифри Нинова.

Колежката й Емилия Масларова пък предложи увеличаване на стимулите за работа след пенсионна възраст: "Ние предлагаме това да бъде 5% за всяка година трудов стаж след пенсионна възраст и увеличаване тежестта на всяка година осигурителен принос".