"Спортът за мен е средство. Ако щеш - дори средство за възпитание. Сина ми го възпитавам да спортува.

Беше кофти, че като бях много зле, със сърдечна и бъбречна недостатъчност, нямаше как. Аз не можех да кача стълбите до вкъщи, камо ли да спортувам. Беше тежко. Но нещата се промениха в добра посока."

Историята не е лека за слушане и гледане, но пък е с позитивна и вдъхновяваща. На 35 години Георги Пеев разбира, че се нуждае от две трансплантации. Първо организмът му приема ново сърце, а после - и бъбрек. Той е единственият българин с два присадени органа.

След втората, която е през 2015 година, водата му помага да се възстанови. Плуването се превръща в нещо повече от възможност отново да си активен, функционален и да спортуваш. Става мисия.

През април миналата година Пеев стана световен шампион по плуване за хора с трансплантирани органи, в дисциплината 100 метра бруст на шампионата на в Пърт, Австралия. Той заслужи златния медал в категорията на мъжете от 40- до 49-годишна възраст, като го добави към няколко европейски отличия, които има от шампионати за хората с трансплантации.

Срещата на Петър Георгиев с Пеев се превърна в страхотен видеорепортаж, излъчен по БНТ. Именно "Смелото сърце на Георги Пеев - репортаж за един шампион" журито на Web Report 2024 и спечели наградата в категория "Спорт". За седма поредна година Dir.bg връчи наградите в превърналия се в традиция конкурс за чиста журналистика. Отличията бяха раздадени на специална церемония в зала Event Space 2020 в София на 31 май.

Великолепно беше, че самият Пеев връчи наградата на Петър Георгиев на церемонията, което сякаш затвори цикъла на цялата работа по това да се покаже историята на човека, който стана световен шампион в плуването за хора с трансплантирани органи.

Снимка: Булфото

Героят на тази история не спира да се справя с препятствия. Днес тренира на асфалтовата алея в парка в Хасково, а на басейн - чак във Велинград, защото по близо около него няма подходящ такъв. Не прибира медалите в някакви специални витрини, не се кичи с тях. Подарява ги.

Прави го, за да вдъхновява и себе си, и другите.

"Най-храбрият акт, до който аз съм се докосвал, са всички онези хора, които са решили да дарят органите на своите близки и да спасят човешки живот - казва Георги. - Няма по-смела постъпка от това нещо. Храбростта не е това, което се случва в Украйна. Това там е глупостта. Не е храброст да вземеш едно оръжие и да идеш да изтрепеш едни хора. Това е глупост. Не е и храброст и да вземеш друго оръжие и да се защитаваш. Това е по принуда. Храброст е да спасяваш човешки животи.

Ако повече хора обичат живота поне колкото аз го обичам, смятам, че ще живеем в по друго общество. Така смятам аз. Аз наистина много обичам живота. И хората. Спасяваш един, спасяваш целия свят."

Ето такъв човек - наистина вдъхновяващ и позитивен, стана герой на репортажа, спечелил наградата в категория "Спорт". Може да се каже, че тази история е достайна да спечели приз и в други категории от конкурса. Защото тя е история за живота.

За седма поредна година Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Партньори на проекта: Dundee Precious Metals, A1, Инвестбанк АД, Delta.bg, Chivas Regal, Katarzyna Estate, Балдаран

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, NOVA Broadcasting Group, Радио "Фокус", Darik.bg и Дарик Радио, OFFNews.bg, Dnes.bg, списание "Мениджър", 3eNews, телевизия ММ и агенция "БулФото".