Софийският градски съд не даде ход на заседанието и прекрати производството относно споразумението, което беше внесено в съда между прокуратурата и Кристиян Бойков за неправомерно проникване в базата данни на НАП, във връзка със случая за теча на данни от агенцията през 2019 г.

След като първоначално предложи на съда, прокуратурата преди два дни се е отказала от споразумението с Бойков. Днес стана известно, че самото споразумение е инициирано през май от подсъдимия и ако беше одобрено от съда, щеше да му бъде наложена глоба.

На днешното заседание съдът отчете, че не установява хипотезата, която прокуратурата представя за оттеглянето на споразумението, което е внесла. Също така отбеляза, че има процесуални пречки, заради които то не може да се случи.

Кристиян Бойков и Иван Тодоров са подсъдими по делото за изтекли лични данни от НАП, което съдът прекрати и върна на прокуратурата заради допуснати процесуални нарушения. Първоначални те бяха обвинени за престъпление срещу Републиката с цел всяване на смут и страх в населението.

Адвокат Асен Асенов коментира след заседанието пред медиите, че прокурорът по делото изненадващо е оттеглил сключеното с клиента му споразумение. "През последните пет години Кристиян Бойков е обект на разследване и медийно правосъдие. Искам заявя, че клиентът ми се съгласи на това споразумение, не защото прокуратурата има безспорни доказателства, а защото искаше възможно най-скоро този процес да приключи", добави той. Адвокатът припомни, че за последната година прокуратурата не е успяла да внесе годен обвинителен акт в съда.

За колосалното изтичане на данни в НАП се разбра на 16 юли 2019 г., когато до медии бяха изпратени имейли от "анонимен руски хакер", който се самообявяваше за автор на атаката в приходната агенция. Впоследствие обвинение в тероризъм и образуване и ръководене на престъпна група получиха Тодоров, Бойков и търговският директор на "ТАД Груп" Георги Янков, който беше сочен за подбудител, заедно с Тодоров. Отделно на Бойков беше повдигнато обвинение и за компютърно престъпление, за което беше и внесеното споразумение.

Разследващите твърдяха, че Янков и Тодоров са подбудили Бойков да извърши кибератаката. Те бяха обвинени в тероризъм, тъй като целта им била да се създаде смут и страх в населението. След това от прокуратурата обясниха, че действията им били насочени срещу действащата политическа система и форма на управление. В тази връзка държавното обвинение публикува множество разговори и чатове между тримата. Един от тях е проведен на терасата на фирмата. В него Янков казва на Бойков: "То като погледнеш, а, че той е на власт вече трети мандат, бе...?", а в друг пък са цитирани други негови думи: "Т"ва в една бяла държава?... Правителството трябва да си замине с всички, с всички?...".

Друг аргумент на обвинението за това, че тримата са имали за цел да свалят тогавашното правителство на ГЕРБ беше, че са хакнали и пръскачките край парламента. Собственикът на "ТАД Груп" остана в ареста повече от 6 месеца и беше освободен едва в началото на 2020 г. срещу гаранция от 100 000 лева. След като делото беше внесено в съда обаче се разбра, че сред подсъдимите не е Георги Янков.