Трябва да се осигури някаква начална военна подготовка за младото поколение. Това заяви президентът Румен Радев в Стара Загора, където участва в Четвъртия национален събор на запасното войнство.

Той добави, че съюзниците ни в НАТО вече връщат наборната военна служба и ние трябва да водим дебат за нуждата от това, съобщи БНР.

В словото си пред запасните войни държавният глава акцентира на днешните геополитечески предизвикателство и войната в Украйна, които са показали, че нуждата от личен състав за армията е много по-голяма и от оръжията и технологиите.

"И затова е от огромно значението работата с мобилизационният резерв тук в България", посочи той.

Румен Радев отбеляза, че е нужна елементарна военна подготовка за младите, а формата и способите това да се случи трябва да бъдат подложени на дебат.

"Ние трябва да осигурим най-малкото някаква елементарна начална военна подготовка на младите хора в България. Формата, способите, организацията ще се решат в дебат. Но такава подготовка трябва да има и вие сте хората, които най-ефективно и ефикасно могат да я провеждат", отбеляза държавният глава.

Снимка: Президентство

Президентът акцентира, че е въпрос на няколко години - решенията от националната сигурност да се вземат от хора, които нямат нищо общо с армията.

"Все по-малко хора са свързани с армията, а скоро ще дойде време, в което такива политици ще вземат решения за националната ни сигурност", каза Радев.

Снимка: Президентство

Скоро ще навършим 20 години откакто сложихме край на нашата наборна служба. Резултатът го виждаме днес, защото ако преди години всеки дом беше свързан по някакъв начин с армията, днес не е така. Само въпрос на няколко години е когато в Народното събрание, а да не говорим в изпълнителната власт, ще се броят на пръсти хората, които са имали нещо общо с армията, а те ще трябва да взимат важни решения за нашата национална сигурност. Виждаме, че нашите съюзници от много държави в НАТО връщат наборната военна служба", аргументира се президентът.

Въпреки проливният дъжд десетки организации от цялата страна се събраха в Стара Загора за четвъртия национален събор на запасното войнство.