"Продължаваме промяната" определиха като скандално привикването на членове на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница от ДАНС. В своя позиция във Facebook от партията на Кирил Петков и Асен Василев настояват служебният премиер Димитър Главчев "да даде съответните разпореждания и да се извини на хората, с които само преди седмици се срещна и обещаваше подкрепа и съдействие като кризисен ПР за издаването на разрешение за частната болница".

"Категорично се противопоставяме на използването на Държавна агенция "Национална сигурност" като инструмент за заглушаване на позициите на гражданското общество. Извършването на проверка от страна на ДАНС на Обществения съвет за изграждането на Национална детска болница не кореспондира със законовите правомощия на тази институция по защитата на националната сигурност", се посочва в позицията на ПП. 

В нея се казва още, че "за съжаление за ДАНС заплаха за националната сигурност се оказват лекарите педиатри, представителите на неправителствени организации и общественици", което от партията определят като "поредното доказателство, че ДАНС и другите органи на правоохранителната система спешно се нуждаят от реформа".

Публикацията във Facebook страницата на "Продължаваме промяната завършва така: 

"ПП-ДБ настоява и председателят на ДАНС да даде обяснения за извършваната проверка и незабавно да преустанови тормоза върху членовете на Обществения съвет. ПП-ДБ няма да позволи България да се върне към епохата на службите "бухалки".

Преди няколко дни журналистката Надежда Цекулова и адвокатът по медицинско право Мария Шаркова, които са част от Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница, обявиха, че са търсени от Държавна агенция "Национална сигурност" по жалба на "Търговска лига". Освен това от ДАНС посетили СБАЛ по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" за разговор с директора на лечебното заведение д-р Благомир Здравков и с проф. Иван Литвиненко, който е председател на Обществения съвет.

Вчера "Търговска лига" - инвеститорът, чийто проект за изграждане на многопрофилна болница "Мама и аз" в София бе оттеглен след остра обществена и политическа реакция, нарече обществения съвет "вреден източник на скандали" и настояха министърът на здравеопазването да го разпусне. 

От здравното министерство обаче посочиха, че министър Кондева няма основание да разпусне Обществения съвет, както и че оглавяваното от нея ведомство не е уведомено официално за проверки от страна на специализирани органи за контраразузнаване и сигурност, нито са изисквани становища от служители на МЗ и на "Здравна инвестиционна компания за детска болница".