Бедствено положение е обявено в община Нова Загора след опустошителна градушка, паднала снощи, съобщи кметът на общината Галя Захариева. Освен общинския център, силно пострадали са селата Асеновец, Караново, Стоил войвода, Дядово, Езеро, Омарчево, Питово, Пъдарево.

Днешният ден е неучебен за училищата и детските градини в Нова Загора, защото сградите са в тежко състояние - има счупени прозорци, надупчени фасади, течове в някои от покривите.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>>

Кризисният щаб е бил свикан веднага след бедствието, около 20:30 часа снощи, 13 юни. До 2:30 часа екипи на полицията, пожарната и ВиК са отстранявали аварии, скъсани проводници, паднали дървета и клони, повредена е светофарната уредба на входа на града. В днешния ден разчистването не престава, но продължаващият дъжд затруднява екипите. Кметът изрази тревога от възможността падналата листна маса отново да затлачи почистените през нощта шахти.

"Свързах се с директорката на териториалната дирекция "Социално подпомагане", която заяви, че гражданите могат да се обръщат към тях - възрастни, самотноживеещи, с ниски доходи. Ще бъде направена оценка на щетите по домовете им и могат да получат еднократна подкрепа от дирекцията", каза още Галя Захариева. Тя е разговаряла и с представители на областната и общинска служба "Земеделие", тъй като има сериозно пострадали земеделски площи. Стопаните могат да подават заявления за подпомагане в местната служба.

Тежки са пораженията в частните домове, десетки са автомобилите със счупени стъкла. С начупени стъкла и лампи са девет полицейски автомобили. Причинени са щети и по сградата на Районното управление, като най-засегната е приемната на паспортна служба и "Контрол на общоопасни средства". Почти цялото осветление в центъра на града е унищожено. Хората разказаха, че градушката е била с размер на яйце. Освен клони и цели дървета, тя е съборила на земята и птици.

Утре предстои оглед на специална комисия, за да опише пораженията по сградите и от администрацията ще подготвят документи за подкрепа от междуведомствената комисия за борба с бедствия и аварии.

Към момента няма пострадали и бедстващи граждани, няма населени места без ток. В началото на стихията снощи едно семейство, което се е намирало в автомобила си, е било извадено от пожарникари. Има паднали дървета върху автомобили, но в тях не е имало хора, каза още Галя Захариева.

Снощи от полигона край Старо село са изстреляни 100 противоградни ракети по облачната система, която е нетипична за България и е приличала на торнадо. Височината й е била около 15 километра.

Със заповед на кмета на община Казанлък Галина Стоянова е обявено частично бедствено положение в градовете Шипка и Казанлък и селата Хаджидимитрово и Шейново, съобщиха от областната администрация на Стара Загора. След природната стихия през нощта в района на град Шипка и село Шейново има паднали дървета и свлачище на главния път. Всички пътища са разчистени и проходими, тепърва ще се описват щетите.

В Лясковец вече е обявено бедствено положение.

Във Велико Търново е задействан общинският план за кризи, за да се справят с щетите от водното бедствие, което ги връхлетя в сряда вечерта. За около половин час там вилня силна буря с ураганен вятър, проливен дъжд и силна градушка с големината на орех. Щетите са за милиони.

Хората във великотърновското село Шереметя са още по-притеснени след като бурята унищожи всички коли там, защото от тази нощ температурите рязко паднаха и започна да вали. В момента времето е мрачно и прилича на студен есенен ден. Местните се тревожат, че не разполагат с нужната техника, за да започнат да възстановяват щетите.

Застрахователите са заявили, че поне 4 дни нищо не трябва да се прави за отстраняването на щетите, защото нямало да им ги признаят, ако хората започнат да разчистват. Възрастните не могат да се справят сами и разчитат на някаква помощ от общината. От вчера комисия описва нанесените от бурята щети.

В Тетевен се събира общинският кризисен щаб за бедствия и аварии заради снощната опустошителна буря, пороен дъжд и градушка с големина на яйце в село Рибарица, която нанесе сериозни поражения на селскостопански култури, автомобили и недвижими имоти.

Ураганният вятър снощи повалили десетки дървета из  целия град Банско и по пътя към планината, съобщи кметът на Община Банско Стойчо Баненски.

Общо 43 сигнала са получени в София след бурята и силния вятър през нощта, 19 са отработени, каза директорът на "Аварийна помощ и превенция" Красимир Димитров. От Столичната община обявиха още, че най-много сигнали за щети са подадени от районите "Кремиковци", селата Войняговци , Ботунец, Челопечене, район "Подуяне" и централната градска част.

Към настоящия момент полетите на летище София се изпълняват по разписание, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичното летище във връзка с лошото време и дъжда.

Кратка, но силна буря се разрази в Русе малко преди полунощ с пориви на вятъра над 70 км/ч.

Екипите са отстранявали паднали дървета по главния път Русе-Бяла. Част от сигналите са от град Русе, две дървета са паднали върху автомобили. Друг сигнал е от село Червена вода.

В Русе повече от 230 служители на общинските предприятия и почистващата фирма отстраняват щетите, съобщи директорът на дирекция "Обществен ред, сигурност и защита на потребителите" към Община Русе Георги Игнатов.

Сигналите в града за паднали дървета и клони са десетки. Мобилни групи почистват и уличните шахти от паднали листа и наноси.

Няма сигнали за прекъснато електрозахранване на територията на общината. Единствено в село Долно Абланово уличното осветление не работи, като екип на общинското предприятие "Комунални дейности" отстранява аварията.

Не отивайте в планините, не са добри условията за туризъм там, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС). В Родопите започна гръмотевична буря, Стара планина е в мъгла. Температурите варират между 7 и 14, до 17 градуса.

Планинските спасители са помогнали на гъбар, загубил се в района на Троян, жена е пострадала във високата част на Витоша и се е наложило да бъде свалена от планината, а в тъмната част на денонощието в района на хижа "Алеко" е бил издирван мъж, но се е оказало, че той е успял сам да се прибере.

НИМХ обяви за днес оранжев код за обилни валежи в 12 области на страната и жълт за още 7. Очакват ни още проливни дъждове, гръмотевични бури и градушки. Най-интензивни ще са те в Североизточна, Източна и част от Южна България. Очакваните количества на валежите са до 50-60 литра на квадратен метър.