Това обяви вицепремиерът Ивайло Калфин, цитиран от в. "24 часа". С ваучерите ще могат да се наемат и майстори за малки домашни ремонти, примерно електрически или ВиК, обясни той.

Ваучерите ще са за почасово заплащане. Човек, който има нужда от такава услуга, ще си ги купува от държавата. След това ще се обажда в агенция, която праща човек да свърши работата. С ваучерите наемането на домашни помощници ще излиза по-евтино, тъй като заплащането ще се прави както от потребителя на съответната услуга, така и от държавата.

Системата е част от мерките за насърчаване на заетостта и трябва да направи хората, които търсят работа, по гъвкави, обясни Калфин.

Обсъжда се и идея за почасова работа на безработни в селското стопанство и билкарството, съобщи още социалният министър.

Според вицепремиера пенсиите от НОИ би трябвало да растат по-бързо, отколкото доходността на пенсионните фондове. Причината е в швейцарското правило, тъй като в следващите години се очаква ръст на инфлацията и осигурителния доход.

Самият Калфин, който преди дни обяви, че няма да прехвърли вноските си в НОИ, този път предположи, че ще направи това, ако има голям ръст на инфлацията. При сегашната дефлация това е безмислено, каза вицепремиерът.

АНКЕТА: Кои са най-значимите събития в България през 2014 г.?