"Няма да идваме заради поспаланковците и да им правим кворум. Искам да кажа още веднъж на Станишев като мандатоносител – да идва на работа. На фикусчето, което си го отглеждат – да идва и то на работа. Ако искате теменужка да кажа, но фикус ми се вижда по-мъжко. БСП и ДПС с цветето си да си осигуряват кворум", коментира в кулоарите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

Той имаше предвид думите на Волен Сидеров да ги пазят като стайно цвете, защото без „Атака” държавата се срива.

И Сидеров, и Станишев не бяха в залата днес. По-късно от БСП уточниха, че лидерът им е подал молба до председателя на Народното събрание днес да отсъства от заседанието”.

Борисов обясни, че 8 души от ГЕРБ са се регистрирали, за да не са зависими от „Атака”, и описа положението в НС като като тотална парламентарна криза.

Аз съм с две инжекции в коленете, дадоха тежка реакция, едвам ходя и дойдох дисциплиниран на работа. Това няма да продължава така”, закани се той.

Какво се случи в залата

Първо се регистрираха 113 депутати без ГЕРБ от необходимия минимум от 121.
Председателят на парламента Михаил Миков обяви 15-минутна почивка.
След нея се регистрираха 110 народни представители при нужни 121.

След преброяване от квесторите също се оказа, че присъстващите депутати са 110 и Миков обяви, че днес няма да се проведе парламентарно заседание.

Мая Манолова от левицата призна, че е имало 7-8 отсъстващи депутати от БСП и ще направят проверка дали са били извън НС по наложителни причини или не, и "ще се вземат драконовски мерки".

Същото признание направиха и от ДПС. Камен Костадинов и Четин Казак се зарекоха да обърнат внимание на дисциплината.

Днес вътрешният министър Цветлин Йовчев трябваше да отговаря на депутатски въпроси за използваните СРС-та и неправомерното подслушване при Цветан Цветанов като ресорен министър.

Според зам.-председателя на "Атака" Десислав Чуколов, ГЕРБ са провалили кворума именно заради въпроса му към Йовчев за подслушването.

Анкета: Трябва ли ви такъв парламент?