Предложеният референдум в Гърция по спасителната помощ за страната ще бъде отменен, ако управляващата и опозиционната партия "Нова демокрация" постигнат споразумение за разрешаване на политическата криза в страната, съобщи представител на канцеларията на премиера, предаде Ройтерс, цитирана от БГНЕС.
"Няма причина да организираме референдум, ако бъде постигнат консенсус между двете най-големи партии", заяви представителят.

Ако Папандреу не успее да се договори с опозицията, то утре кабинетът му ще трябва да се бори да оцелее при гласуването на вот на доверие в парламента.

„Референдумът сам по себе си никога не е бил цел. Ние бяхме изправени пред дилемата – истинско съгласие или всенародна гласуване”, е казал Папандреу по време на среща с министрите от гръцкия кабинет, цитиран от "Скай нюз", на която се позова "Фокус".

По рано днес министрите на финансите и на регионалното развитие на Гърция се обявиха против референдума.
"Мястото на гръцкия народ в еврозоната е историческо завоевание, което не може да бъде поставяно под въпрос. То не може да бъде зависимо от референдум", заяви министърът на финансите Евангелос Венизелос в комюнике, цитирано от АФП.
Папандреу призна, че залогът на допитването до народа е дали Гърция да остане в еврозоната или не.

Евролидерите обявиха снощи, че замразяват помощта за Гърция до референдума, насрочен за 4 декември.

Група от над 20 депутати от управляващата партия ПАСОК разпространиха открито писмо, в което настояха за създаването на коалиционно правителство. Парламентарната опозиция също поиска формиране на временен коалиционен кабинет до провеждането на предсрочни избори в замяна на подкрепа за новото споразумение с ЕС.

Депутати от ПАСОК подготвиха предложение за коалиционно правителство начело с бившия вицепрезидент на Европейската централна банка Лукас Пападемос, съобщиха за Ройтерс източници от партията.

На 1 ноември шестима влиятелни членове на управляващата партия призоваха Папандреу да подаде оставка. Депутатка от партията пък напусна парламентарната група. Така неговото мнозинство увисна само на два гласа - 152 в 300-местния парламент. 
Днес се разбра, че други двама гръцки депутати от ПАСОК ще се въздържат при гласуването на вота на доверие в петък, което ще лиши правителството от мнозинство в парламента.