Шестимата са членове на Националния съвет на ПАСОК и бяха близки съветници на бившия премиер Костас Симитис. Искането става ден след като Папандреу обяви, че свиква референдум за антикризисните мерки през януари и дни преди вота на доверие за кабинета.

Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс, не изключи възможността от банкрут на Гърция, ако референдумът отхвърли втория спасителен пакет за 130 млрд. евро, договорен на 27 октомври.

От утре в гръцкия парламент започват тридневни дебати по искания от премиера Георгиос Папандреу вот на доверие към неговия кабинет във връзка с новия европейски пакет. Предвижда се дебатите да приключват в петък през нощта с поименно гласуване.

По-рано днес депутатката от ПАСОК Милена Апостолаки напусна парламентарната група заради изненадващото решение за референдума, като по този начин социалистите останаха с мнозинство от двама депутата в парламента, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА. От кабинета на Апостолаки съобщиха днес, че тя се е обявила за независим депутат в писмо до председателя на парламента.
Вследствие на това управляващите социалисти остават със 152 депутатски места в 300-местния парламент.

Изненадващото решение късно снощи на премиера Георгиос Папандреу за свикване на референдум доведе до спад на пазарите заради опасения, че европейският план за спасяване на еврото ще се провали. Към 17.45 ч. германският индекс DAX се срина с 4.7%. Френският САС 40 спадна с 4,7%. Британският FTSE 100 се понижи с 2.5%. Това стана след като рейтинговата агенция "Фич" обяви, че евентуален референдум в Гърция заплашва еврото.

Най-вероятният сценарий предвижда правителството в Атина да вземе решение за свикване на референдума, след като приключат поцедурите по оформяне на спогодбата за участие на частните инвеститори в доброволното опрощаване на дълга и по отпускането на допълнителната помощ, обещана на Гърция. Очаква се процедурите по помощта да бъдат финализирани през декември.

Тъй като референдумът се организира по кризисен национален въпрос , резултатът от него има задължителен характер, дори и в допитването да не са участвали 40 на сто от регистрираните избиратели, както изисква конституцията.

Франция и Германия обявиха, че са решени да изпълнят спасителния план за Гърция, който е поставен под заплаха от неочакваното предложение за референдум на гръцкия премиер Георгиос Папандреу.
Франция и Германия са решени да гарантират, заедно със своите европейски партньори, пълното изпълнение на решенията, взети по време на срещата на ЕС. Това изпълнение днес е по-важно от всякога”, се посочва в съвместно изявление на френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел. Двамата ще имат среща утре.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу ще участва в срещата на върха на групата Г-20 в Кан по-късно тази седмица по искане на Франция, за да представи идеята си за референдум, каято изненада както партньорите в ЕС, така и собствената му партия.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и директорът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу днес изразиха „пълно доверие” в Гърция за това, че ще спази ангажиментите си към еврозоната въпреки новината за провеждането на референдум по последния спасителен план за страната.